Ideje i birokracija

21/11/2019

Živimo u svijetu koji uspijeva zbog ideja i kreativnosti. Koliko nas u tome sputava naš poslovični birokratski duh, taj „neprijatelj broj jedan“ svakog poduzetnika? Što je to, zapravo „birokratski duh“? To je stav o svijetu koji počiva na potrebi da se sve precizno definira, regulira i propiše. Tom je duhu strana improvizacija, fleksibilnost, tolerantnost i izostanak reda. Iako pridržavanje pravila olakšava život te ga čini upravljivim, kruta primjena pravila predstavlja važan izvor otpora novim idejama.


Zato će se kreativci i izumitelji u birokratskom moru uvijek osjećati kao riba na suhom. Oni pravila doživljavaju poput prepreka na atletskoj stazi. S jedne strane, to je dodatni izazov koji valja savladati. S druge strane, prepreke  sporavaju trčanje i loše utječu na rezultat. Među glavne birokratske zapreke spada procedura s mnogo koraka. Da bi se neka ideja raspravila, prihvatila i primijenila, potrebno je proći kroz razne odjele, komisije, ekspertize, studije izvodljivosti, radne grupe, upravne odbore, kolegije, demonstracije i prezentacije. Takva beskonačna procedura ne samo da “ubije” svaku novu ideju nego obeshrabri i sve buduće predlagače.

Sljedeći problem je obilna papirologija. Za birokratsku organizaciju ideja nije prijedlog dok se ne uobliči i ne dobije formalno ispravni oblik. Zato slabo obrazložene i za proceduru neadekvatno razrađene prijedloge, bez obzira na njihovu genijalnost, nitko neće uzeti u obzir.

Ideal je birokratske organizacije da svi zaposleni budu pretrpani poslom koji je unaprijed planiran i precizno definiran. Rad koji se pretvara u rutinu, stvara lošu klimu za nove ideje. To podsjeća na priču o čovjeku koji se muči tupom pilom ispiliti debelo drvo. Prijatelj mu ponudi nabrusiti oruđe, no ovaj ga niti ne sasluša, nervozno vičući: Pusti me da radim! Vidiš koliko imam posla! Nemam vremena za gluposti! Osobe pretrpane rutinskim zadacima ne stignu zastati i razmisliti o njima da bi ih unaprijedile i inovirale.

Autor teksta: Velimir Srića

Izvor: Poslovni savjetnik br. 133

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikone

 

 

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_133_low_8.pdf142.38 KB
PDF icon ps_133_low_9.pdf123.5 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox