Integrirani pristup-podloga učinkovitom odnosu

21/08/2020

Životi kupaca/potrošača mijenjaju se zbog novih tehnologija koje koriste kod kuće, na poslu, u trgovinama i u pokretu, a mijenja se i njihovo ponašanje pri kupnji i potrošnji. Stvara se potreba da tvrtke razviju i njeguju novu vrstu odnosa s kupcima i potrošačima i to uz pomoć novih tehnologija, a to ponajprije zahtjeva pouzdane podatke koji se trebaju pružiti kupcima/potrošačima.


Navike modernog kupca/ potrošača drastično su se promijenile u nekoliko ključnih aspekata, a najvažniji bi bio koncentracija. Trendovi istraživanja govore kako je kod kupaca/potrošača koncentracija na pojedinu stvar postala drastično kraća, a kao jedan od glavnih krivaca nameću se društvene mreže i digitalna tehnologija, kao glavni čimbenik društvenih mreža. Uz njih su tu i „pametni telefoni“. Svojom naprednošću mobilni uređaji postaju dostojna zamjena računalima i kao takvi omogućuju kupcima/potrošačima da budu u toku u svakom trenutku. Pristup komunikaciji (čitaj, marketingu) s obzirom na opisane činjenice, morao je drastično evoluirati. Serviranje preciznih i up-to-date informacija te emocionalno komuniciranje s kupcima i potrošačima koji sada traže povezanost s proizvodom; brandom na dnevnoj razini i imaju pristup alatima komunikacije u stvarnom vremenu, zahtijevaju puno granularniji pristup komunikaciji.

Ekspanzija novih mogućnosti

Nove mogućnosti za interakciju od tvrtki prema kupcima/potrošačima, odnosno B2C, brzo se šire. Do kraja 2010. godine svaki četvrti Amerikanac je imao pametni telefon, a da je 3G prodor premašio prag od 50% i da je gotovo 47% mobilnih pretplatnika koristilo medije preko digitalne veze, a i sama mobilnost se zapravo mijenja zahvaljujući tablet uređajima.

Izvještaj o budućem lancu vrijednosti „2020 Future Valute Chain“ naglašava golem utjecaj koji će tehnologija namijenjena kupcima/ potrošačima imati na industriju i tvrtke maloprodaje. Potrebe kupaca/potrošača mijenjaju se brže nego ikad, a trgovina prolazi kroz preobrazbu kako se težište procjene vrijednosti proizvoda - robnih marki za kupce/potrošače seli s proizvoda na “doživljaj“. Kupci/ potrošači očekuju usluge koje donose novu vrijednost u njihove živote i čine ih jednostavnijima. On žele lak pristup pouzdanim sadržajima i uslugama s uređaja koje odaberu i traže da rješenja budu lako razumljiva, jednostavna za uporabu i brza. Kupci/potrošači sve češće gledaju dalje od etikete, na internet, proučavajući proizvode prije kupnje.

Prema nekim istraživanjima, oko polovica ukupne prodaje u maloprodaji danas se ostvaruje preko interneta ili pod njegovim utjecajem. Broj kupaca/potrošača koji preko pametnih telefona traže i kupuju proizvode, ostvaruje troznamenkasti rast bez znakova usporavanja. Istodobno sve je više izvora i zato je važno danas riješiti sve nedostatke u tom području. PS/SŠ

Autor teksta: Branko Pavlović

Izvor: Poslovni savjetnik br. 144

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_144-040.pdf682.34 KB
PDF icon ps_144-041.pdf307.69 KB
PDF icon ps_144-042.pdf1.84 MB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox