IT pametni alati u profesionalnoj prodaji

03/11/2020

Ključna prednost na današnjem tržištu postaje raditi posao brže i jeftinije. Neprekidni razvoj tehnologije omogućava tvrtkama veću produktivnost u gotovo svim segmentima

poslovanja. Tako i u prodaji IT alati postaju gotovo neophodno potrebni.


Prednosti korištenja IT tehnologije u prodaji su mnogobrojne, nemoguće ih je sve i nabrojiti:

- Smanjivanje troškova poslovanja

- Proširenje poslovanja

- Povećanje vidljivosti

- Brža isporuka proizvoda

- Prikupljanje i pohrana podataka o kupcima (ključnim osobama, navikama...)

- Mogućnost analize gotovo svih aktivnosti (koje komunikacijske kanale koristiti, u koje doba dana je zabilježena najveća posjećenost, korištenost proizvoda prema dobnim skupinama...)

- Lakše donošenje poslovnih odluka

- Jednostavnije postavljanje i praćenje postavljenih ciljeva

- Transparentnije nagrađivanje i dr.

U današnje vrijeme dostupnosti informacija, način na koji ljudi kupuju se promijenio. Kupci su informiraniji nego ikad, povezani su, a imaju i daleko više izbora.

Danas prodajno osoblje mora biti sve proaktivnije u targetiranju i obrađivanju potencijalnih kupaca budući da je više od 50% kupovnih procesa već “zatvoreno” tj. kupac je već donio odluku od koga će kupiti prije nego stupi u kontakt s prodajnim predstavnikom.

S druge strane, tvrtke same od svog prodajnog osoblja traže sve više informacija i izvještaja kako bi gotovo na “dnevnoj” bazi mogli ažurirati prodajne planove na osnovu predviđanja prodaje sukladno dnevnim promjenama i informacijama koje je nužno kanalizirati na jedno mjesto gdje se vrše potrebne analize i provode potrebne korektivne akcije. To znači da sve potrebne i kritične informacije trebaju biti uvijek i svugdje dostupne svim sudionicima u prodajnom procesu. PS/SŠ

Autor teksta: Asja Lajtman

Izvor: Poslovni savjetnik br. 147

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_147.-054pdf.pdf402.66 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox