Izlaskom iz Cefte domaća prehrambena industrija gubi 100 milijuna eura?

20/02/2012

Hrvatska gospodarska komora ovih dana priprema poseban vodič za poslovanje na tržištima Cefte nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju, kada će to tržište biti opterećeno carinama što će predstavljati poseban problem domaćim prehrambenim tvrtkama, piše Poslovni dnevnik.

BiH je za naše prehrambene tvrtke najvažnije izvozno tržište u sklopu Cefte jer na njega izvezu 433 milijuna dolara godišnje.

Zbog gubitka bescarinskog pristupa na ržište BiH najveće promjene moguće su zbog znatnog rasta na važnim izvoznim proizvodima. Carina može biti različita na pojedinim proizvodima. Budući da je carina za pojedine proizvode propisana u postotnom i količinskom iznosu, carinsko opterećenje na tim proizvodima može iznositi i do 50 posto i više u odnosu na izvoznu cijenu proizvoda, pojašnjava Božica Marković, direktorica Sektora poljoprivrede HGK.

Marković k tome dodaje da bi ovo carinsko opterećenje moglo našim izvoznicima donijeti štetu koja će iznositi više od 100 milijuna eura.  

Predstavnici prehrambene industrije na nedavnom su sastanku s ministrima Tihomirom Jakovinom i Slavkom Linićem dogovorili izravne potpore za pomoć u konkurentnosti ovom sektoru u iznosu od 50 milijuna kuna. Njihov glavni zahtjev ipak ostaje da se hrvatska diplomacija u Bruxsellesu preko institucija EU sa zemljama regije, posebno BiH, izbori da se sadašnje koncesije koje imamo s Ceftom nastave i nakon ulaska u EU. Tome se, međutim, u BiH oštro protive, uz argument da su ih već Cefta i SSP dovoljno skupo stajali. (jh)

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 20. veljače 2012.

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox