Je li ulaganje u ljude gubitak novca

11/02/2019

Komisija je proučila lekcije koje bi se mogle izvući iz recesije te uvidjela kako je negativan utjecaj na nezaposlenost i dohotke manji u zemljama s otvorenijim
tržištem rada, zemljama koje su više uložile u cjeloživotno učenje te imaju manje segmentirana tržišta rada poput Danske, Austrije, Švedske i Nizozemske.


Upravo su one pokazale veću otpornost na gospodarsku krizu. Učinkovito su iskoristile cjeloživotno učenje, pokrile velik broj nezaposlenih, povezane su s
aktivnošću te brže odgovaraju na gospodarske cikluse. Ulaganje u ljudski kapital Zemlje koje pružaju poslove visoke kvalitete te učinkovitu socijalnu zaštitu kao i ulaganje u ljudski kapital, pokazale su se otpornijima na gospodarsku krizu.

To je jedan od glavnih zaključaka Izvješća o zaposlenosti i društvenom razvoju u Europi iz 2014. Izvješće također naglašava potrebu za ulaganjem u oblikovanje i održavanje pravih vještina radne snage kako bi mogla podržati učinkovitost, kao i izazov o obnovi konvergencije među državama članicama.

 

Autor teksta: John Lodder

Izvor: Poslovni savjetnik br. 119

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikone

  

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_119_low_14.pdf141.76 KB
PDF icon ps_119_low_15.pdf115.72 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox