Kako do uspjeha?

18/11/2019

Zamislite dvojicu profesionalaca kuhinje, na samo za njih organiziranom natjecanju u visoko-profesionalnom odmjeravanju snaga, sa sucima beskrajno istančana ukusa, koji na  nepcima osjećaju svaki promil viška ili manjka nekog od ključnih sastojaka, koji sa nevjerojatnom preciznošću mogu utvrditi kemijske elemente namirnica i što je najvažnije, svi, naravno, imaju različite ukuse. Ne treba niti napomenuti, kako su svi istražili ponude restorana, upoznali se sa svim kuharicama svijeta i pročitali recenzije i dostignuća svih vrhunskih, svjetskih kuhara. Osim toga, izuzetno su razmaženi pri izboru svojih jela, potpomognuti sveprisutnim informacijama na nekom od IT, uređaja koji u jednom danu pružaju više podataka, opisa i savjeta no što ih je neka osoba u 18. stoljeću unijela u svoj mentalni sklop tijekom cijelog života. Teška publika, zar ne?


Neopterećeni zahtjevnošću situacije, dvojica majstora sklona svakoj vrsti izazova, potpuno uvjereni u svoje vještine, iskovane u tisućama znojnih sati u vrelini kuhinje, sa stotinama
recepata, koje bi vam mogli, napamet izrecitirati iznenada probuđeni u gluho doba noći, hrabro se bacaju na posao. Vještine su im slične, uvjeti za rad potpuno jednaki, a sastojci
koje moraju upotrijebiti u ovom virtualnom obračunu, strogo su i nadgledano istovrsni.

Edukacija je jednaka, spremnost i odlučnost na potpuno jednakoj razini, a želja za pobjedom u samom je središtu pozornosti svakog od natjecatelja. Oni su profesionalci, obučeni i spremni za svaki izazov, koji im nepredviđena i promjenjiva okolina može nametnuti. Nema reakcije znojnih dlanova potaknute neiskusnim, netreniranim umovima, ruke su sigurne i precizno brze u baratanju posuđem i hranom, pokreti tijela rapsodija su okretnosti i snalažljivosti.

Pokretač i kočnica U maniri vrhunskih umjetnika, zadatak završavaju na vrijeme, a aranžman zgotovljenih jela mogao bi krasiti naslovnu stranicu priznatih, svjetskih časopisa. Ipak, pobjeđuje samo jedan. Znate li odgovor zašto? Odgovor je, razlika između pobjede i poraza, odgovor je u odabiru jedinog pravog začina, koji nadmoćno pobjeđuje sve druge. Koji začin je upotrijebio nenadmašni pobjednik ovog dvoboja? On je upotrijebio začin svim jelima: “Ljubav”. Čovjek iznad svega voli svoj posao, pristupa mu kao najdražem partneru i prijatelju, životnom suputniku bez kojega bi sve drugo potpuno izgubilo smisao. Svaki zamah žlicom, svaki pomno odabrani sastojak, slijevaju se u savršenu formu protkanu emocijama i rezultiraju neupitnom pobjedom.

Zamijenimo kuhare managerima, osobama odgovornim za ostvarenje ciljeva svake moderne organizacije na izuzetno zahtjevnom, promjenjivom i danas, svjetskom tržištu, a suce kupcima, kojima su informacija sastavni dio svakodnevice, a do njih mogu doći u gotovo svakom trenutku, precizno i točno. Mogu ih proučiti, usporediti s drugima i dobiti tisuće savjeta, na nekim od specijaliziranih web stranica koje su stvorene isključivo kako bi pomogle pri odabiru, između najboljeg omjera cijene i kvalitete.

Autor teksta: Darko Balaš

Izvor: Poslovni savjetnik br. 132

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikone

 

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_132_low_12.pdf131.68 KB
PDF icon ps_132_low_13.pdf119.52 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox