Kako izraditi osobni financijski plan?

30/01/2012

Početak godine idealno je vrijeme za donošenje financijskog plana za nadolazeće razdoblje, posebno ako prošle godine niste bili posebno vješti u vođenju vlastitih financija, piše volim-novac.com.

U izradi osobnog financijskog plana prvi korak je godišnja inventura koji se sastoji od nekoliko točaka.

Ciljevi

Prva stavka osobnog financijskog plana je pregled ciljeva koje ste si zadali početkom prošle godine, koje ste ostvarili, a koje su ostali samo planovi. Zatim pogledajte raspolažete li novcem za crne dane, u slučaju bolesti ili gubitka posla.  Stanje na računu bit će najbolji pokazatelj je li vrijeme za veću disciplinu i redovitu štednju.

Životne promjene

Na vaš financijski plan u velikoj mjeri utjecat će promjene u životu poput  braka, razvoda, djeteta, preseljenja i drugog.

Osiguranje

Razmislite o zaštiti sebe i svoje imovine različitim vrstama osiguranja u ovoj godini.  Početak godine je najbolji za preventivno djelovanje.

Dug

Kad se riješite dugova s kreditnih kartica imat ćete više novca za štednju, ulaganje i tekuću potrošnju. Imate li plan za rješavanje tih dugova? Ako se s rješavanjem duga ne možete nositi sami, raspitajte se u banci koje opcije su vam na raspolaganju. Kreditne kartice koristite samo za hitne slučajeve, a ne za svakodnevnu potrošnju.

Potrošnja

Pogledajte sve račune koje vam pristižu i kako bi vidjeli gdje su moguće uštede i u kojoj mjeri.  Pregledavanje računa dat će vam točna uvid trošite li preko svojih mogućnosti. Ako je to tako, ne preostaje vam drugo nego štednja i strogo pridržavanje financijskog plana koji ste usvojili. (jk)

 

Izvor: www.volim-novac.com

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox