Kako povećati produktivnost

20/11/2019

Mi smo poduzeće u usponu, još uvijek u fazi početnog nesnalaženja i grešaka. S obzirom da tržište ima potencijala, kojim područjima poslovanja bismo trebali posvetiti pozornost kako bismo povećali produktivnost.


Produktivnost ovisi o velikom broju čimbenika. Ključni čimbenik produktivnosti odnosi se na raspolaganje odgovarajućim znanjem i vještinama. Stoga je najprije potrebno utvrditi koje vještine su potrebne za obavljanje određenih poslova. Vrstu i razinu potrebnih vještina tada treba usporediti s razinom s kojom raspolažu zaposlenici. Ukoliko se utvrdi diskrepancija, potrebno je uložiti u proces obuke i obrazovanja.

Zaposlenicima je također potrebno omogućiti da iznesu svoje prijedloge o tome koja znanja im trebaju te kako ih najlakše steći. No, vještine se razvijaju i s iskustvom te se s vremenom skraćuje vrijeme obavljanja operacija, prilagođavaju se radne metode te se unaprjeđuje organizacija. Iako se ovi procesi događaju spontano, na njih je također moguće utjecati. Stoga je management drugi važan čimbenik koji doprinosi povećanju produktivnosti. Njegovu ulogu je moguće promatrati dvojako – sa stajališta upravljanja ljudskim potencijalima i vođenja te sa stajališta organizacije. Tako je moguće nagrađivati unaprjeđenje radnog procesa u smislu povećanja brzine rada, uz određivanje standarda kvalitete. Korisno je nagrađivati i sugestije zaposlenika kako prilagoditi radne metode i procese kako bi se povećao učinak.

Povećanje motivacije zaposlenika siguran je način povećanja produktivnosti. To je moguće postići materijalnim, ali i nematerijalnim sredstvima, kao što su unaprjeđenjem uvjeta rada, izgrađivanjem dobrih međuljudskih odnosa, povećanjem raznolikosti i izazovnosti posla, pohvalama, priznanjima i slično. Uz to, potrebno je neprestano analizirati mogućnosti reorganizacije procesa kako bi se smanjilo vrijeme čekanja, broj pokreta, transport i slično. Osim toga, probleme poput kvarova i zastoja potrebno je rješavati čim o njima postoji i najmanja naznaka jer svako kašnjenje znači smanjivanje produktivnosti i efikasnosti. Sljedeći važan čimbenik odnosi se raspoloživa tehnološka rješenja. Produktivnost rada najviše je moguće povećati unaprjeđenjem kapitalne opremljenosti, odnosno ulaganjem u procese automatizacije i mehanizacije.

Čimbenik tehnologije odnosi se i na opremljenost odgovarajućim softverskim rješenjima i aplikacijama koje se mogu koristiti u poslovanju, odnosno mogu pridonijeti povećanju brzine i kvalitete rada. Mnoga poduzeća raspolažu tehnološkim rješenjima, ali ih zaposlenici ne znaju koristiti ili ih ne koriste u onoj mjeri koliko je to moguće. Stoga je i u ovom slučaju važno uložiti u proces edukacije te simulirati sve mogućnosti postojećih tehničkih rješenja kako bi se zaposlenici s njima upoznali i naučili ih primjenjivati. U tu svrhu je važno imati na raraspolaganju osobu kojoj se zaposlenici mogu obratiti radi dodatnih informacija i pomoći. Korisno je i poticati razmjenu informacija o tome kako koristiti tehnološka rješenja te koje mogućnosti korištenja se javljaju, a da u početku nisu bile predviđene. No, pozornost treba posvetiti i drugim, naizgled manje značajnim aspektima rada.

Prema nedavnim istraživanjima sreća i zadovoljstvo zaposlenika mogu povećati produktivnost od 12 do čak 50%! Dobro raspoloženje razlog je da zaposlenici čak i zadatke koje nerado obavljaju rješavaju brže i bolje. Iako dobrom raspoloženju na radom mjestu pridonosi mnogo čimbenika, postoje načini kada ga poboljšati. Prostor u kojem zaposlenici provode može značajno utjecati na njihovo raspoloženje, a time i na produktivnost. Pokušajte ga urediti na način koji će zaposlenicima biti privlačan. Boje i osobne sitnice mogu im pomoći da se osjećaju ugodno.

Autor teksta: Nataša Rupčić

Izvor: Poslovni savjetnik br. 132

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_132_low_30.pdf408.53 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox