Kineski uvoz rekordan u kolovozu

12/09/2011

Ako je suditi po podacima o kineskom uvozu usporavanje svjetskog gospodarstva još nije na vidiku. Kineski uvoz dosegnuo je u kolovozu rekordnu razinu, očitujući snažnu domaću potražnju.

U prošlom je mjesecu uvoz na godišnjoj razini poskočio za 30,2 posto, na 155,6 milijardi dolara, pokazali su vladini podaci. Izvoz je uvećan za 24,5 posto, čime se trgovinski višak spustio na 17,8 milijardi dolara, s 31,5 milijardi u prethodnom mjesecu. Ti podaci odražavaju, između ostalog, nastojanja kineske vlade da potakne domaću potražnju i time uravnoteži gospodarstvo.

Podaci o kolovoškom izvozu i uvozu pokazali su da je motor kineskog gospodarskog rasta domaća a ne vanjska potražnja a rast je i dalje vrlo snažan, zaključio je Li-Gang Liu iz ANZ-a. Peking je na poticanje domaće potražnje motivirala želja da izbalansira gospodarstvo ali i strah od mogućeg slabljenja potražnje s ključnih tržišta nakon usporavanja svjetskog gospodarskog rasta. Iako je izvoz snažno porastao u kolovozu, analitičari očekuju slabije rezultate u narednom razdoblju. Europska dužnička kriza i usporavanje američkog rasta odrazit će se u idućim mjesecima u podacima o kineskom izvozu, procjenjuje Shen Jianguang iz Mizuho Securitiesa. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox