Kome je ''Šeherezada'' donijela profit?

28/10/2010

Osim što je prikovala televizijske gledatelje za naslonjače, turska je sapunica ''1001 noć'' donijela veliku dobit mnogim tvrtkama. Tko je sve zaradio na ljubavnoj priči Šeherezade i Onura?

Posao stoljeća prvotno je sklopila RTL televizija. U sezoni ''kiselih krastavaca'' kada nisu imali gledateljima što ponuditi, sklopili su posao s turskom producentskom kućom TMC film (čiji je vlasnik velika Dogan Media Group) i otkupili 90 epizoda sapunice, čija jedna epizoda košta 1500 eura. Iako cijena jedne epizode meksičke sapunice ne prelazi 150 dolara, RTL-u se ovaj posao itekako isplatio, budući da su se gledatelji ''navukli'' na staromodnu ljubavnu priču i tradicionalne vrijednosti, piše Poslovni dnevnik. S velikom gledanošću, u prime-time terminu, privukli su mnoge oglašivače te tako ostvarili prihode od 2 do 2,5 milijuna kuna dnevno. Ovaj posao, dakle, RTL-u donosi 227 puta više nego što su platili.

Od ove sapunice profitirale su i putničke agencije, koje nude putovanja u Tursku s obilascima ulica i mjesta gdje su se snimale epizode. Budući da su ovakvi programi unaprijed bukirani, lako se da zaključiti kako domaće putnike nije potrebno puno nagovarati da izdvoje nekoliko tisuća kuna za ovakvo putovanje. Cijene se kreću između 2000 i 4000 kuna po osobi, ovisno o programu i periodu putovanja.

Serija je pojačala zanimanje za tursku kulturu, kao i kulturni turizam, koji je glavni adut Istanbula i Turske, kazale su agencije za Poslovni dnevnik. Većina agencija zadovoljno trlja ruke, budući da se svi programi unaprijed rasprodaju, a traži se i dodatno mjesto.

Šeherezada i Onur

Ovakav je slučaj bio zabilježen i kod, sad već kultne, serije ''Sex i grad'', kada su agencije nudile programe putovanja u New York, gdje su se posjećivala mjesta snimanja serije. Od kafića, ulica, restorana, sve do trgovina koje je posjećivala fatalna četvorka. Hoće li ''1001 noć'' postići isti kultni status pokazat će vrijeme.

Na Šeherezadi nastoje zaraditi i hrvatske slatičarnice, koje nude torte s nazivima glavnih likova, trgovine robom s majicama na kojima stoje nazivi istih, kao i sex shopovi koji nude različita pomagala, pogađate - s nazivima Šeherezade i Onura. 

Osim što je serija približila Tursku Hrvatskoj, postavlja se pitanje hoće li ona imati utjecaja i na širenje turskog biznisa u našoj zemlji. Već je poznat slučaj da turska Dogus grupa ulaže, zajedno s američkim partnerom, sto milijuna eura u šibensku marinu, dok mirovinski fond turske banke Sekerbank ulazi u posrnulu Obrtničku štednu banku, piše Poslovni dnevnik.

Hoće li ljubav između Hrvatske i Turske biti kao ljubav Šeherezade i Onura? Usponi, padovi, sretan završetak? S obzirom na gledanost serije, vrijeme će pokazati... (S.J.)

 

Izvor: S.J./ Poslovni dnevnik, broj 1677

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox