Kontrola troškova: Zaustavite curenje novca

28/08/2012

Kriza je vrijeme kada se ne možete dopustiti da vam novac curi kroz ruke  Čak i ako dobro zarađujete, trebate imati na umu da se svačija situacija u trenu može promijeniti. Uostalom, ne kaže se uzalud da novac trebamo štedjeti kad imamo, a sljedećih pet savjeta će vam pomoći u tome.

Odredite prioritete

Osnovne životne potrebe imaju prioritet u plaćanju. Ako ste među onima kojima nakon plaćanja hrane, kredita i režija i ostane nešto novca nazovite to svojim džeparcem i napravite plan trošenja tog novca za svaki mjesec. Ne odustajte od plana jer ne možete imati sve, piše tportal. Kad je riječ o najnovijem modelu mobitela, izlascima i slično, ako će vas uvaliti u dugove i stres trebate ih se odreći na neko vrijeme.

Oprez s karticama

Kreditne kartice odlična su stvar za sve one koji imaju dovoljno novca te ne moraju kontrolirati i evidentirati potrošnju.  Oni manje bogati trebali bi biti oprezni s karticama; dovoljna vam je jedna debitna i jedna kreditna kartica, a revolving kartice najbolje je zaboraviti. Za robu velike vrijednosti i dugog roka otplate (npr. automobil) mudrije je iskoristiti namjenske (uglavnom bankovne) kredite jer su uglavnom povoljniji. Kupnja na rate bez kamata ujedno je najveća prednost kreditnih kartica i odlično rješenje za veće troškove koji se pojavljuju rjeđe (registracija automobila, zimski kaput, ljetovanje, školske knjige i oprema, kućanski aparati…). Pazite, jer unatoč malim ratama, nekoliko istovremenih otplata lako može postati veliko opterećenje na dulji rok.

Novac se najviše rasipa u malim iznosima

Većina ljudi vodi evidenciju vodi u većim troškovima, no najčešće zaboravljamo koliko novca tijekom mjeseca trošimo na kave, novine, kino, izlaske, naručivanje hrane na poslu ili kod kuće. Iako nam se ti troškovi čine sitne, kad se na kraju mjeseca podvuče račun, nakupi se poprilična svota.

Planska kupovina

Prije kupnje se informirajte o akcijama i napravite popist kojeg ćete se pridržavati. Također, budite oprezni s akcijama u trgovinama. Naime, ako kupite na akciji nešto što inače ne biste kupili, zapravo niste uštedjeli, nego ste samo potrošili, zar ne?

Kad je riječ o skupljim stvarima, poput televizora, hladnjaka i slično, njih ionako ne kupujete često pa se isplati dobro proučiti ponudu i otići čak do udaljene trgovine kako bi prošli što je povoljnije moguće.

Drastični rezovi

Navedeni savjeti pomoći će vam da imate prihode koji pokrivaju osnovne potrebe. Ako se zadužujete za plaćanje režija ili kupovanje hrane, nažalost samo događate agoniju. Ako u nekom narednom razdoblju niste sigurni u povećanje prihoda, vrijeme je za drastične rezove.

Ispitajte sve mogućnosti socijalnih povlastica, ako treba priznajte da ste bankrotirali (službeno ili samo za svoje potrebe), počnite tražiti druge izvore prihod, privremeno se preselite u manji stan s manjim troškovima. ..Iako je teško dati rješenje bez detaljnog uvida u konkretan slučaj, što više negirate financijske probleme, teže ćete se izvući iz njih. (jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox