Kozmetika na reviziji: Najviše uvozimo kreme za lice, a izvozimo šampone

09/11/2010

Proizvodnja je kozmetike u Hrvatskoj rastuća gospodarska grana s izvozom od 25 milijuna eura, međutim ima negativnu trgovinsku bilancu budući da s druge strane uvozi 157,3 milijuna eura, piše Poslovni dnevnik.

Godišnja proizvodnja kozmetike u Hrvatskoj iznosi 50 milijuna eura, a među najvećim su proizvođačima Saponia, Neva, Annyer i Biokozmetika. Njihova je ukupna proizvodnja lani iznosila oko pet tona, a polovica je količine bila namijenja izvozu u zemlje bivše Jugoslavije, Albaniju i neke zemlje Europske unije, navodi Poslovni dnevnik.

Potražnja je kozmetike na hrvatskom tržištu puno veća od ponude pa se mora posegnuti za uvozom. Prema podacima HGK-a, u prvih smo osam mjeseci ove godine uezli 73,3 milijuna eura kozmetike. Usporedbe radi, lani je uvezeno 157,3 milijuna eura, a 2008. godine 187 milijuna eura.

Najviše se uvoze kreme za lice i losioni i tonici, u vrijednosti 36 milijuna eura, njih slijede šamponi i proizvodi za njegu kose, za 29 milijuna eura. Šminke za lice uvezemo za 20 milijuna eura, a parfema za 18 milijuna eura, ističe Poslovni dnevnik. Najveći su uvoznici DM, Beiersdorf, P&G, Prodis, Henkel, Laura KOzmetika i drugi.

Prosječna potrošnja kozmetike po stanovniku u Europskoj uniji iznosi oko 130 eura, dok je ista u Hrvatskoj oko 50 eura. Ukoliko potrošnja kozmetike u Hrvatskoj poraste prateći europske trendove, hoće li porasti i prizvodnja ili će se jednostavno, linijom manjeg otpora, jednostavno samo povećati uvoz? (S.J.)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, izdanje 9. studeni 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox