Lagani trend pojeftinjenja kao uvod u predizbornu kampanju

12/09/2011

Polako ulazimo u jesen, koja će prema svemu sudeći biti u znaku nadolazećih izbora, iscrpljujućih kampanja, predizbornih obećanja i medijskih prepucavanja pojedinih stranaka i njihovih čelnika. Sve to može biti i povoljno za hrvatske građane koji bi u tom periodu trebali imati kakvu-takvu sigurnost od eventualnih poskupljenja, donosi portal supermarketi.info.

Konzum vodeći

Proučivši iznose jediničnih košarica, zaključujemo da je razlika između najpovoljnije i najnepovoljnije ovaj tjedan manja nego zadnji put (iz gore navedenog razloga) te iznosi 121,62 kune. Uzevši sve parametre u obzir zaključujemo da je i ovaj tjedan Konzum uvjerljivo najpovoljniji supermarket. Vrijedi i za Zagreb i za Osijek. Slijede ga Getro i Kaufland. Mercator je u sredini ljestvice, dok Plodine, Interspar i Billa drže zadnje tri pozicije na rang listi najpovoljnijih. Interspar i Billa već dulje vremena imaju taj status, no sve više čudi jako loša pozicija Plodina koje su dugo vremena bile najpovoljniji supermarket na području Zagreba.

Trend pojefitnjenja

Što se tiče trendova poskupljenja i pojeftinjenja, možemo zaključiti da je ovaj tjedan u znaku laganih trendova pojeftinjenja, što ide u prilog teoriji da neće biti poskupljenja do kraja izborne kampanje. U tim trendovima najviše prednjači pojeftinjenje češnjaka u rinfuzi koji je jeftiniji u 5 od 7 supermarketa u prosjeku za 37,09% u odnosu na prošli mjesec. Jabuke su također jeftinije u 6 od 7 supermarketa u prosjeku za 25,07%.

Zanimljiv trend pojeftinjenja pokazuje i nebrendirana tjestenina koja je jeftinija u 5 od 7 supermarketa u prosjeku za 20,93%. Jedini, ali samo lakši trend poskupljenja opazili smo na troslojnom toaletnom papiru koji je skuplji u 4 od 7 supermarketa u prosjeku za 18,18%.

Ukoliko ste kupac koji ide ciljano po određene stvari ili kategorije proizvoda, ove informacije mogle bi vam biti korisne. Ako ste ovaj tjedan namjeravali kupovati mlijeko i mliječne proizvode, svježe meso te svježe voće i povrće, najpovoljnije biste mogli proći u Konzumu. Osnovne namirnice su najpovoljnije u Getrou, a proizvodi za bebe u Plodinama. (PS/JK)

 

 

Info: www.supermarketi.info

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox