Lipanj: Rast prometa u trgovini na malo

12/08/2011

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u lipnju je u odnosu na svibanj bio nominalno veći za 4,1 posto, a realno za 5 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na lipanj 2010., nominalno porastao za 3,8 posto, a realno za 1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Podaci o prometu trgovine na malo prema trgovačkim strukama pokazuju da je promet u lipnju u odnosu na svibanj nominalno porastao u devet trgovačkih struka. U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koja u ukupnoj maloprodaji ima udio od 35,6 posto, u lipnju je u odnosu na svibanj nominalno povećan za 8,1 posto. U maloprodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji sudjeluje s 19,8 posto, promet je u lipnju na mjesečnoj razini porastao za 6,5 posto, u maloprodaji kozmetičkih i toaletnih proizvoda za 4,2 posto, u maloprodaji duhanskih proizvoda 2,4 posto itd.

Na godišnjoj razini, u lipnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, promet je porastao u osam trgovačkih struka, najviše u prodaji motornih goriva i maziva, za 15 posto. Prodaja duhanskih proizvoda povećana je za 11,1 posto, željezne robe, boje i stakla za 12,6 posto, alkoholnih i drugih pića za 9,2 posto itd. Maloprodaja je u lipnju na godišnjoj razini pala u deset trgovačkih struka, a najviše maloprodaji električnih aparata za kućanstvo, za 16,3 posto. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox