Ljerka Puljić: Povećanje cijena uništit će trgovinu na malo

22/03/2012

U primjeni najnovijih tehnoloških rješenja kao i strukturnoj konsolidaciji ponajviše je napravljeno u trgovini, rekao je Nadan Vidošević, predsjednik HGK na konferenciji za medije povodom predstavljanja analize „Stanje i trendovi u trgovini na malo u Republici Hrvatskoj“.
Nadan Vidošević je naglasio da se važnost trgovine mjeri i njezinim udjelima u bruto domaćem proizvodu (9,9 posto), broju poduzetnika (20,6 posto – aktivne pravne osobe i obrtnici) te zaposlenosti (15,9 posto – pravne osobe i obrtnička trgovina).

Ulazak u EU dodatan izazov trgovini

Trgovina je kao i ostale djelatnosti izložena rizicima, a ulazak Hrvatske u EU bit će dodatni izazov našim trgovačkim tvrtkama. Zbog toga moramo inzistirati, primjerice, na daljoj afirmaciji akcije Kupujmo hrvatsko jer se u njoj izuzetno dobro nadopunjuju interesi proizvođača i trgovine, a u krajnjoj liniji i finalnog potrošača. Pri tome naše tržište treba biti i dalje otvoreno, ali moramo poboljšavati konkurentnost te kontrolirati kvalitetu stranih proizvoda čije se niske cijene često grade na niskoj kvaliteti. Ne treba zaboraviti da samo oni koji upravljaju vlastitom akumulacijom upravljaju vlastitom budućnošću, poručio je Nadan Vidošević. 

Neizvjesna budućnost

 Ljerka Puljić, predsjednica Udruženja trgovine HGK i starija izvršna potpredsjednica Agrokora d.d. ustvrdila je da nema značajnijeg porasta cijena zbog povećanja stope PDV-a, što je rezultat zajedničkih napora proizvođača i trgovaca da amortiziraju negativne posljedice tog povećanja. Buduća tržišna kretanja izuzetno je teško predvidjeti zbog mogućeg porasta cijene energenata što u velikoj mjeri ovisi o međunarodnim okolnostima. Pri tome je vrlo izvjesno da bi eventualna dalja povećanja cijena mogle prouzročiti pad prodaje, napomenula je Puljić. 

I dalje bez oporavka

 Iako podaci ukazuju na blagi rast maloprodajnog prometa u 2011. godini (jedan posto) ne može se govoriti o oporavku trgovine na malo. Ograničavajući čimbenici rasta maloprodaje su sljedeći: nestabilno makroekonomsko okruženje, nezaposlenost i niska kupovna moć, niska ekonomska očekivanja potrošača i nestabilna kretanja u EU. Maloprodavači očekuju od države veće napore u smanjivanju eksternih troškova i poreznih davanja, rješavanju problema nelikvidnosti, suzbijanju sive ekonomije, većoj fleksibilnosti na tržištu rada, većoj efikasnosti zaštite tržišnog natjecanja, te donošenju mjera horizontalnih potpora za obrtnika, male i srednje maloprodavače. (PS/JK)

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox