Manageri - kakvi su govornici i organizatori

07/05/2013

Njih se ne može vidjeti iz diplome, životopisa pa ni različitih psihotestova. Neke od najvažnijih vještina koje su se pokazale kao linija razgraničenja iz među uspješnih i neuspješnih managera, danas su postale i najcjenjenije u suvremenom poslovnom svijetu.

One koje bi svi htjeli, a rijetki imaju - govorničke i organizacijske sposobnosti. Komuniciranje je vještina koja obuhvaća sve ključne elemente potrebne vrsnom manageru, poput planiranja, vođenja, organiziranja te kontrole. Neka istraživanja pokazuju da manageri provode čak 80% svog vremena u komunikaciji s nadređenima, podređenima ili drugim interesnim skupinama. No, danas sve više komuniciramo automatizmom, bez puno promišljanja o vlastitoj uspješnosti u komuniciranju. Sve dok ne osjetimo problem na vlastitoj koži.

PJESNIK SE RAĐA, GOVORNIKOM SE POSTAJE

„Ako imate 10% talenta, treningom možete postići čuda. Oni koji ga nemaju, rijetko i postaju manageri jer se do te pozicije dolazi komunikacijskim vještinama“, tvrdi trenerica retorike Mirela Španjol Marković, te dodaje kako se puno može naučiti i ako postoji dobra volja. Prije svega potrebno je izgraditi svijest o sebi i vlastite komunikacijske izvrsnosti te svijest o cilju kojemu je komunikacija usmjerena. „Manageri bi tako ono što znaju o komunikaciji trebali pretočiti i u svakodnevni komunikacijski stil koji obiluje pozitivnim porukama, JA rečenicama, tretiranjem druge strane na partnerskoj razini , s uvažavanjem, a ne dominacijom, podjednakom količinom govorenja i slušanja“, smatra edukatorica managerskih i komunikacijskih vještina Jadranka Delač Hrupelj.

Utjecaj kroz javni govor, dodaje, izuzetno je velik pa s njime i rizik za povredu ega. No, trema pred javni nastup, ističe Mirela Španjol Marković, prirodna je i normalna reakcija čovjeka zbog odgovornosti za izgovorenu riječ. „Loše je ako nemate barem malu dozu treme pred javni nastup, jer to znači da vam i nije stalo do dojma koji ostavljate ili mislite da ste savršeni. Osim toga, ističe, za javni nastup je potrebna i priprema, a kako su manageri uglavnom u vremenskom škripcu, prečesto su prisiljeni improvizirati, što je stresno i nikome ugodno. U Hrvatskoj je sve više prepoznata potreba da manager bude dobar govornik, i to ne samo od strane radne organizacije koja organizira edukaciju iz govorničkih vještina, pojedinca koji sam ulaže u razvoj svojih vještina.

 

 

Naslov članka: Mangeri - kakvi su govornici i organizatori
Autor: Sanja Hrvojević,mag.nov.

Izvor: Poslovni savjetnik br.60, str. 28.-29.         

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox