Marketinški plan - putokaz za ostvarenje ciljeva

11/01/2012

Svaki posao, bez obzira na proizvode ili usluge koje nudi, treba dobar marketinški plan. Zamislite ga kao cestovnu kartu koja će vam pomoći dosegnuti vaše poslovne ciljeve. Znate  što želite postići; samo trebate plan kako do toga doći i znakove koji će vam pomoći na putu.

Nekoliko je komponenti koje čine marketinški plan i, baš poput vašeg poslovnog plana, trebat ćete pažljivo isplanirati i provesti istraživanja kako biste izradili kvalitetan dokument.

Identifikacija tržišta

Vrlo je važno jasno odrediti tržište za vaše proizvode i usluge. Vaš plan bi trebao sadržavati: analizu tržišta (Koje je vaše tržište? Koja je vaša pozicija u njemu?), razvoj sektora (Raste li vaše tržište, Smanjuje li se ili je dosegnulo vrhunac?Je li specifično), bazu klijenata  (dob, spol, prihodi, lokacija i psihografske značajke kao što su predispozicije, utjecaji, način života) i

SWOT analizu (Poslovne snage (strength), slabosti (weakness), prilike (opportunity) i prijetnje (threat)

Miks marketinških strategija

 Nakon što ste odredili svoje mjesto na tržištu, morate formulirati svoj marketinški miks. Marketinški miks je kombinacija proizvoda (proizvoda, usluga, instalacije, nadogradnje, tehničke podršku i svega ostalog što nudite klijentima), cijene, lokacije (Prodajete li svoje proizvode u trgovini ili preko telefona i interneta? Koliko se geografski rasprostirete?) i ljudi.

Kad odredite tko su vam klijenti, morate odrediti i najbolji način upravljanja odnosa s klijentima

Analiza konkurencije

Vaš marketinški plan također treba sadržavati i detaljnu analizu konkurencije. Morate znati tko je vaša konkurencija, koje su im cijene, koje proizvode odnosno usluge nude, koje su im jake i slabe strane, koji udio drže na tržištu, kakva im je promocija.

Promocijska aktivnost

Jasno odredite hoćete li koristiti direktni marketing, oglašavanje ili prodajne promocije u vašoj marketinškoj kampanji. Oglašavanje može biti skupo, stoga je vrlo važno da novac trošite mudro i da pratite i evaluirate učinkovitost provedenih kampanja

Budžet

Vaš marketinški plan mora imati godišnji marketinški budžet te specificirani popis očekivanih troškova. Projekcija očekivanog povrata marketinških troškova bi također trebala biti priložena.

Fleksibilnost

Marketinški plan bi trebao biti fleksibilan; određeni faktori bi vas mogli natjerati na modifikaciju plana, na primjer promjene u: okolini, vladinoj politici, tehnologiji, konkurenciji, promjene kod dobavljača i drugo.

 

Izvor: www.mybusiness.co.uk

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox