Meso jeftinije u Osijeku, voće i povrće u Zagrebu

28/09/2011

Portal supermarketi.info napravio je istraživanje o cijenama voća, povrća i mesa na glavnim gradskim tržnicama u Zagrebu i Osijeku. Usporedbe cijena voća i povrća ova dva grada dale su zanimljive rezultate.

Pomalo čudi da zbroj srednjih očitanih cijena tj. nekakva košarica artikala voća i povrća u Osijeku skuplja od Zagreba za 16%. Malo pomnijom analizom uočava se da većina artikala koji su znatno jeftiniji u Zagrebu ne pripadaju kategoriji domaćih proizvoda ove regije (mandarina, limun, naranča) već su uvezeni ili iz okolnih zemalja ili s juga Hrvatske. Paprike rog i babura, također su jeftinije u Zagrebu zbog niske cijene robe iz Makedonije. Kada je u pitanju roba uzgojena u bližoj ili daljoj okolici, cijene su ili jednake ili ponešto niže u Osijeku.

Niže cijene mesa u Osijeku

Kada su u pitanju cijene artikala u mesnicama, Osijek je znatno nižim cijenama ipak opravdao status regionalnog  stočarskog i poljoprivrednog centra.

Već na prvi pogled vidi se da su cijene i u mesnicama i u trgovinama peradi znatno jeftinije na glavnoj osječkoj tržnici nego na Dolcu. Ako razlike u cijenama uspoređujemo kroz košarice proizvoda možemo reći da su artikli u mesnicama na zagrebačkom Dolcu skuplji i 20% od artikala na glavnoj osječkoj tržnici, dok su cijene piletine čak 30% više u ponudi na Dolcu od onih na glavnoj osječkoj tržnici. Najveću razliku u cijenama uočili smo kod junećeg buta koji je u prosjeku u Osijeku jeftiniji za 11 kuna, mljevenog miješanog mesa koje je u Osijeku jeftinije za 15 kuna te pilećeg zabatka koji je u Osijeku jeftiniji za 10 kuna po kilogramu. (PS/JK)

 

 

Izvor: www.supermarketi.info
Foto:  Boris Scitar/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox