Nepodmireni mali iznosi računa prijetnja ili prilika?

07/11/2019

Kao član uprave javnog poduzeća za pružanje usluge opskrbom energentima suočeni smo s velikim brojem neplaćenih računa malih iznosa do nekoliko stotina kuna. U ukupnom zbroju to je veliki izdatak za društvo ukoliko naplata izostane no kako su pojedinačni iznosi mali trošak ovrhe bio bi i znatno veći od glavnice. Kako bi najjednostavnije naplatili potraživanje i zadržali „dobar glas“?


Svakako da je ovo veoma kompleksno pitanje. I s aspekta prava, ekonomije, javne percepcije te svakako budući ste javno poduzeće i političko pitanje. Kao uprava morate se pobrinuti za naplatu svake isporučene usluge ili robe. S druge pak strane vaši korisnici su u većini obični građani koji trpe sve nelogičnosti previše normiranog društva kakvo je ovo naše.
Poznat je problem s kojim se susrećete da ukoliko ne naplatite isporučenu uslugu u roku od jedne godine da je isto potraživanje u zastari. Poduzimanje radnji na način kako je zakonodavac predvidio poduzimanjem ovršnih radnji za vaše klijente – građane iziskivati će dodatne troškove.

Na koji način optimizirati naplatu? Svakako da bi se trebalo posvetiti svakome od tih slučajeva na individualan način. Postoje objektivne okolnosti zbog kojih neki od računa nisu plaćeni:
vlasnici stana/kuće su na putu, bolesni, ne žive više tu, zagubili su račun, računi im nije dostavljen, obavili su uplatu uz poziv na pogrešan poziv na broj, imali su podstanara i slične okolnosti koje bi vi kao vjerovnik mogli nazvati „izgovorima“ za neplaćanje računa. No za slučaj da su oni stvarni zasigurno da bi rješenje o ovrsi dočekali s puno ljutnje, bijesa, ogorčenosti. Ovršnim rješenjem vi bi vrlo brzo naplatili dug od nekoliko stotina kuna, a imali bi izrazito neprijateljski naklonjenog kupca koji će ukoliko ima opciju ugovaranja usluge
kod drugog operatera zasigurno s vama prekinuti suradnju. 

Autor teksta: Stipe Šola

Izvor: Poslovni savjetnik br. 131

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_131_low_32.pdf140.75 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox