Nikad otkriveni recept: Coca-Cola po prvi put izlaže svoju tajnu formulu

12/12/2011

Američki proizvođač bezalkoholnih pića Coca Cola prvi će put izložiti tajnu formulu na temelju koje nastaje njezin najpoznatiji proizvod.

No posjetitelji izložbe u muzeju Svijet Coca Cole u Atlanti ne trebaju se previše nadati: u muzeju će biti izložena samo metalna kutija u kojoj se čuva recept. Ipak, i to je nešto jer ta kutija od 1925. nije izašla iz sefa u kojem se čuva u jednoj banci u Atlanti, priopćeno je iz Coca Cole.

Legendarno naslijeđe

Ovo je poseban dan u povijesti Coca Cole i savršen vrhunac proslave 125. rođendana, kaže se u priopćenju direktora Muhtara Kenta. Coca Cola se oduvijek "trudila zaštititi recept, a sad kad je u Svijetu Coca Cole, možemo podijeliti legendarno naslijeđe s ljudima diljem svijeta", dodao je direktor arhiva Coca Cole Phil Mooney.

Coca Cola je 1886. stvorio ljekarnik John S. Pemberton. Formulu su tajili, znala ju je samo šačica ljudi i nije bila zapisana. No 1919. tadašnji vlasnik Coca Cola Companyja Ernest Woodruff dao je banci zapisanu formulu kao jamstvo za kredit. Formula je u sefu u njujorškoj banci čekala do otplate kredita 1925. godine. Woodruff ju je tada uzeo i povjerio banci Trust Company u Atlanti. Ta se banka danas zove Sun Trust i do ovih dana formula je bila ondje.

Coca Cola danas zapošljava 700 tisuća ljudi, a u 200 zemalja na dan se popije 1,7 milijardi njezinih proizvoda. (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox