Novinari:HRT = 1:0

09/05/2011

Pravda je spora, ali dostižna. U slučaju HRT-a čak niti previše spora. Naime, Trgovački sud u Zagrebu odbio je tužbu HRT-a protiv novinara (HND) zbog povrede autorskog prava, kojom se tražila trajna zabrana javnog prikazivanja TV emisije Latinica pod nazivom "Zločini privatizacije ne zastarijevaju", piše liderpress.hr.

 

Ova presuda zapravo sprječava stvaranje pravne prakse na osnovu koje bi izdavači kao nositelji iskorištavanja autorskih prava imali pravo novinarima zabraniti stručnu raspravu o tome jesu li cenzurirani.

Sudac Radovan Dobronić nije prihvatio da HRT ima neograničeno pravo iskorištavanja autorskih prava ustvrdivši da HRT nešto može uskratiti samo ako dokaže da bi zbog prikazivanja nastala šteta krivnjom autora, a HRT to u ovom slučaju nije uspio dokazati.

Sudac Dobronić je napomenuo da HRT mora primjenjivati i odredbe o prava javnosti na informiranje, čak i unatoč eventualno mogućim štetama, a u ovoj konkretnoj TV emisiji nesporan je interes javnosti jer je i naslov ustavnih promjena gotovo isti, piše liderpress.hr. (MJ)

 

Izvor: www.liderpress.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox