Obitelj će u prosjeku za blagdane potrošiti 1.300 kuna

13/12/2012
Foto: Shutterstock

Prosinac je već tradicionalno mjesec trgovine, mjesec blagdana i darivanja u kojem se troši više nego inače, a prve procjene govore da ove godine građani neće potrošiti ništa manje nego lani. 

Direktorica Sektora trgovine Hrvatske gospodarske komore (HGK) Milica Rakuša Martulaš procjenjuje da bi se ukupna potrošnja u prosincu mogla kretati na razini prošlogodišnje, oko 11 milijardi kuna. I u Nezavisnim hrvatskim sindikatima (NHS) očekuju da bi ovoga prosinca, uz povećane napore i prenapregnuće obiteljskih proračuna, potrošnja mogla dosegnuti prošlogodišnju razinu od oko 11 milijardi kuna ili biti tek nešto niža.

Rakuša Martulaš napominje kako blagdanska potrošnja pomaže, uz izvoz i investicije, ukupnom razvoju gospodarstva, a poručuje i kako bi građani u predblagdanskoj i blagdanskoj potrošnji trebali obratiti pozornosti i kupovati domaće proizvode.

Iz Nezavisnih hrvatskih sindikata naglašavaju kako se za prošlogodišnjih prosječnih 1.300 kuna po obitelji za samu blagdansku potrošnju ove godine može kupiti manje dobara pa će obitelji morati uložiti i dodatne napore u iznalaženju sastojaka za blagdanske stolove i darove po najpovoljnijim cijenama kako bi se po mogućnosti pokrile sa istim iznosom.

Pozvali su građane da pri predblagdanskoj i blagdanskoj potrošnji obrate više pozornosti na podrijetlo roba i što je više moguće kupuju lokalno, domaće, kupuju hrvatsko. Tako štite i potiču domaću proizvodnju te čuvaju radna mjesta u Hrvatskoj, ističu u NHS-u. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox