Oči u oči s klijentom

20/09/2011

Najnoviji način komunikacije s klijentima i reklamiranja su društvene mreže, a istraživanja pokazuje da jedna od četiri male tvrtke u Velikoj Britaniji koristi društvene mreže za komunikaciju s klijentima.
Neke tvrtke čak i zapošljavaju osoblje samo za nadgledanje i odgovaranje na pitanja na tim medijima, popularne community managere. No, u žurbi da se ukrcamo u vlak društvenih mreža, zanemarujemo li važnost kontakta oči u oči?

Možete vrlo uspješno ostvariti kontakte u virtualnom svijetu, ali ako želite da vaš posao uspije, prije ili poslije morat ćete se susresti s ljudima koje želite pridobiti za klijente, a i oni će se željeti naći s vama. Velik dio komunikacije ovisi o izrazima lica i susretanje s ljudima je od velike važnosti za procjenjivanje karaktera.

Virtualno vs. stvarno

Kontakt oči u oči pomaže pri izgradnji povjerenja. Ako ćete se sastajati s nekim s kojim ste prvi kontakt ostvarili putem virtualnog marketinga preko Twittera, Facebooka ili LinkedIna, pobrinite se da vaš virtualni opis odgovara stvarnom. Zbog toga društveni stručnjaci predlažu korištenje vaših stvarnih profilnih slika, a ne ilustracija ili fotografija prirode, kućnih ljubimaca, automobila i dr.
Ljudska bića su u osnovi društvena i to trebate iskoristiti. Tweet ili e-mail neće biti dovoljni sami po sebi, a ponekad i lakoća njihovog slanja može imati grozne posljedice. Svi smo bili svjedoci horor priča vezanih za e-mailove poslane u emotivnom trenutku sa sadržajem koji nikada nekome ne bi rekli u oči. Ili smo možda i sami poslali takav e-mail. Pametan će poduzetnik koristiti alate društvenog marketinga kao dio uravnoteženog portfolija komunikacija, ovisno o prilici i publici s kojom komunicira. No, susreti s ljudima, ostat će vitalni dio poslovanja.

Susreti uživo

Iskoristite sajmove i izložbe na kojima predstavljate svoju tvrtku za opipavanja pulsa vaših klijenata, njihovih potreba i želja. Prikažite i objasnite svoje poslovne usluge na načine koje ne možete koristiti oslonjeni samo na online medije. Razmislite o količini informacija koje trebate prezentirati potencijalnim klijentima kada ih susretnete, zasigurno bi ih bilo previše kada bi ih klijent morao čitati na monitoru.

Organizirani događaj je samo jedan od primjera gdje prednosti susretanja s ljudima nadmašuju prednosti društvenih medija. Kad se nađete "oči u oči" s klijentom pokazujte da ste ljudsko biće, a možete otkriti i zajedničke interese te ojačati vaš odnos. Nemojte nas krivo shvatiti, društvene mreže su odlične, ali ne mogu zamijeniti interakciju uživo.

 

 

Izvor: www.newbusiness.co.uk

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox