Organizacijsko učenje kao način organizacijskog razvoja

11/03/2019

Budući da se problemi često pretvaraju u disfunkcionalne konflikte, potrebno je uvesti referentni okvir kako bi se spriječilo njihovo transformiranje na štetnu osobnu razinu te se pospješio razvoj organizacije. U tome vam može pomoći primjena postavki organizacijskog učenja. Na taj način moguće je ujediniti zaposlenike oko zajedničke vizije i misije te ih potaknuti na kolektivno sjecanje spoznaja i znanja kako unaprijediti organizacijski razvoj.


Organizacijsko učenje jednostrukom petljom djeluje kao klasični način kontrole povratnom vezom. Informacije o ostvarenju nekog rezultata uspoređuju se s planovima. Pritom se precizno može utvrditi jesu li ciljevi ostvareni ili nisu. Razlike između članova organizacije mogu se javiti oko percepcije mogućnosti njihova ostvarenja, kao i okolnostima koje su dovele do sadašnjih rezultata. No, primjenom organizacijskog učenja jednostrukom petljom mogući konflikti se mogu pretvoriti u konstruktivnu snagu budući da se napori pojedinaca usmjeravaju prema traženju načina kako pospješiti ostvarivanje ciljeva u idućem razdoblju.

Pritom se primjenjuje metoda pokušaja i pogrešaka, preispituju se ranija rješenja i njihova primjerenost u novim okolnostima te traže moguća rješenja u organizacijskoj bazi znanja, ali i u okruženju. U situaciji učenja jednostrukom petljom radi se o timskom ispravljanju pogrešaka koje se javljaju pri realizaciji zacrtanih ciljeva. Ovaj proces se stoga manifestira kao proces konsolidacije, pri čemu se ne mijenjaju ciljevi, politike, a niti pretpostavke koje se nalaze u njihovoj suštini. Ovaj tip djelovanja odnosi se na traženja načina kako se prilagoditi okruženju.Pritom se na osnovi novih dizajniranih rješenja neprestano događaju mala unaprjeđenja rada poduzeća.

Autor teksta: Nataša Rupčić

Izvor: Poslovni savjetnik br. 121_122

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikonu

 

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_121_final_low_34.pdf313.83 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox