Otkaze dobivaju i najbolji

08/11/2012
Foto: lifehackery.com

Iako se možda čini suludo, ali prvi koji će dobiti otkaz u vrijeme recesije su oni najpametniji i  najmarljiviji.

Ovaj podatak proturječi  zajedničkoj  ideji da niže kvalificirani i manje kvalitetni radnici budu prvi na listi otkaza ili kako oni teže pronalaze novi  posao.

Profesor i istraživač  Andreas Mueller je malo dublje prionuo u podatke  i utvrdio  kako  se zaposlenici smjenjuju usprkos njihovim  visokim kvalifikacijama ili visokoj plaći, i kako  oni jednako teško pronalaze posao  kao i radnici s nižim kvalifikacijama i nižim plaćama.

Među zaposlenima, najvjerojatnije je  da će otpustiti one s visokim plaćama u odnosu na druge s istim iskustvom i obrazovanjem. Oni će najvjerojatnije biti plaćeni više, jer su najproduktivniji, ali će svejedno dobiti otkaz u vrijeme recesije.

Moguće objašnjenje je da su više plaćeni radnici preplaćeni ili im se samo posrećilo. U drugoj studiji, Mueller je otkrio da visoko plaćeni ljudi, s višim IQ-om i većim  komunikacijskim sposobnostima, vjerojatnije će među prvima dobiti otkaz. Kvalitetniji radnici čine veći udio nezaposlenih nego što se obično misli.

Najpodobnije objašnjenje, prema Muelleru, su dužnička kriza koja proizlazi iz recesije. Poduzeća razumiju da su njihovi najbolji radnici neophodni za oporavak i željeli bi ih zadržati, ali manji prihodi i ekonomska kriza ponekad ih ostavljaju bez izbora te zbog toga otpuštaju neke od svojih najboljih ljudi.

Iz svega ovoga možemo zaključiti da recesija su zapravo jedan od najboljih vremena za zapošljavanje, ako si to možete priuštiti, piše bussinesinsider.com. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox