Padate li i vi na reklame? E pa prestanite!

29/11/2010

Ove se godine u medijima pojavila reklama kozmetičke tvrtke Rimmel u kojoj Georgia May Jagger, kćer Micka Jaggera, reklamira njihovu novu maskaru "1-2-3 Looks". U reklami se navodi da „revolucionarna“ maskara trepavice čini značajno gušćima i dužima, no reklama je ubrzo zabranjena.

 

Britanske vlasti zadužene za kontrolu reklama zabranile su ju jer je procijenjeno da se reklamom obmanjuje javnost te da stvarni učinak ove maskare nije ni približno onakav kakvim ga se prikazuje. Dojam većih trepavica stvoren je zahvaljujući umjetnim trepavicama, a ne maskari, iako je stajala napomena da one nisu korištene.

Ovo nije jedini takav primjer. Cheryl Cole, popularna pjevačica, ove se godine našla u središtu skandala jer se ispostavilo da je na reklami za L'Oreal Elvive  nosila ekstenzije za kosu. L'oréal je i 2007. imao sličan problem kad je Penelope Cruz u reklami za maskaru Telescopic  također nosila umjetne trepavice. Naime, jedna gledateljica u Velikoj Britaniji posumnjala je da su trepavice umjetne te je poslala protest britanskom institutu nadležnom za reklamne standarde, koji je napravio istragu.  L'Oréal je za vrijeme istrage priznao kako su korištene pojedinačne umjetne trepavice te da će ubuduće pisati napomena da model nosi umjetne trepavice.

 

Tko laže? Svi lažu!

 

Kako piše cromoda.hr, istraživanje tabloida The Sun donosi podatke da čak 28% reklama za kozmetičke proizvode uopće ne odgovara stvarnom stanju, a 44% nudi uljepšanu sliku. Samo 28% reklama nudi istinitu sliku onoga što kozmetički proizvod zaista nudi. Reklame za maskare su po tom pitanju najgore, jer čak 58% modela na fotografijama ima lažne trepavice.

Hrvatski Zakon o nedopuštenom oglašavanju definira zavaravajuće oglašavanje kao „bilo koje oglašavanje koje na bilo koji način, uključujući njegovo predstavljanje, dovodi u zabludu ili je vjerojatno da će dovesti u zabludu osobe kojima je upućeno ili do kojih dopire pa je vjerojatno da će zbog toga utjecati na njihovo ekonomsko ponašanje, odnosno da zbog toga povređuje ili je vjerojatno da će povrijediti konkurente“.

Razgovarali smo s Kamilom Antolovićem, prvim sudskim vještakom za oglašavanje i tržišno komuniciranje u Hrvatskoj, koji kaže: Svakodnevno smo svjedoci kao se u oglasnim porukama niza sredstava za pranje izravno prikazuje kako se mogu besprijekorno oprati enormne količine odjeće ili posuđa, gdje se pretjerivanje ne uzima samo po sebi da se skrene pozornost, već se pretjerivanjem kao činjenicom zapravo zavaravaju potrošaci u pogledu svojstava proizvoda. Navodi i primjer Generalturista i Domestosa te ističe da „ukoliko se tvrdnja "Najpovoljnije" u oglasu Generalturist ne može dokazati, kao i tvrdnja "trenutačno uništava" u oglasnoj poruci Domestos, možemo reći da se radi o zavaravajućem oglašavanju, koje je zabranjeno“.

 

Pasivno građanstvo i "pasivne" institucije

 

Hrvatska javnost još uvijek je nedovoljno informirana o vlastitim pravima kao potrošača. Premda građani mogu tužiti tvrtku u slučaju kupnje proizvoda pod utjecajem neistinitog i obmanjujućeg oglašavanja, rijetko se kome da hvatati u koštac s time i pritom plaćati sudske troškove, a najzanimljivija je činjenica da u Hrvatskoj za tvrtke koje to i naprave, Zakonom o nedopuštenom oglašavanju nisu predviđene nikakve novčane kazne. Društvo za zaštitu potrošača radi na edukaciji javnosti, no, kako zaključuje Kamilo Antolović, zbog prirode oglašavanja (deseci tisuća poruka emitiraju se svaki dan), potreban je stalan angažman kroz samoregulatorne mehanizme (odredbe Kodeksa) samih kreatora poruka koji imaju odgovornost za poštivanje svih zakonskih i samoregulatornih normi u industriji oglašavanja. Ukoliko se čeka reakcija inspektora i/ili potrošača, držim da je to najgori scenarij zabrane i sankcije koji šteti svima.

Ovakve slučajeve mogli bismo nabrajati do preksutra, ali ukoliko se ne planirate povlačiti po sudovima ili bar dok kod nas nadležne institucije ne prorade, imamo samo jedan savjet za vas – budite realni i pametni. Nijedna maskara neće vam povećati trepavice, nijedno sredstvo za pranje od vaše pet godina stare majice neće napraviti novu i nijedna vas krema neće pomladiti. Sve su to priče za malu djecu.

 

Autor: Maja Jurković

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox