Pet trikova koji vas navode na veću potrošnju

16/04/2012

Nije tajna da je u trgovinama sve posloženo kako bi se ostvario jedan jedini osnovni cilj – da tamo potrošite što je moguće više novaca. Unatoč sve većoj svijesti kupaca, trgovci smišljaju sve više novih alata. Većina trikova ipak se može sažeti u 5 osnovnih točaka, piše metro-portal.

1. Dva za jedan

Većina kupaca jednostavno ne može odoljeti ''besplatnim stvarima''. Zato su trgovine pretrpane sličnim akcijama. U najboljem se slučaju radi o nekoliko lipa uštede, a u najgorem o tome da smo upravo kupili 10 proizvoda po višoj cijeni nego da smo ih kupili individualno.

2. Misteriozno smanjivanje pakiranja

Trgovci se često hvale kako pojedinim proizvodima već godinama nisu dizali cijene. Pritom zaborave napomenuti jednu ''sitnicu'' – pakiranja postaju sve manja i manja...

3. Psihologija polica

Dugo se vremena smatralo kako trgovci sve bolje proizvode grupiraju na sredinu redova polica, a one manje važne na početku i na kraju, budući da ih kupci redovito preskaču. Nova su istraživanja pokazala da tomu baš i nije tako te da su krajevi reda polica idealna mjesta za proizvode na tzv. „akcijama", koji su redovito popraćeni znakovima fluorescentnih boja.

4. Prodaja po komadu ili po kilogramu

Neki se artikli prodaju po kilogramu, neki po komadu, neki u ''rinfuzi''... Sve je to osmišljeno da vas zbuni i natjera da donesete krivu procjenu, stoga je vrlo važno da dobro obratite pozornost na istaknutu cijenu za kilogram, a ne za samo pakiranje.

5. Manje za više

S godinama smo navikli da određeni proizvod uglavnom dolazi u manjim i većim pakiranjima, gdje je u pravilu onaj u većem pakiranju u cijeni po kilogramu bio razmjerno jeftiniji nego onaj manji. Ipak, i ovo je nešto s čime su se trgovci posljednjih godina odlučili poigrati te ni ovo gore više nije pravilo.  (jh)

 

 

Izvor: www.metro-portal.hr

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox