Plan promjena - ključni nedostajući dokument u tvrtkama

28/11/2018

Imate li plan promjena? Ako je odgovor “Ne”, vaša budućnost je neizvjesna i isključivo je u rukama drugih. Tko se sam ne mijenja - kontinuirano i sustavno, mijenjat
će ga drugi, ali dominantno u svoju korist.


Planiranje kao preduvjet za uspjeh
Planiranje je jedna (i to prva u nizu) od šest funkcija upravljanja: planiranje, organiziranje, vođenje, upravljanje ljudskim resursima, kontrola i unapređenja. Ključni proizvod planiranja su planovi. Postoje brojni planovi u domeni pojedinaca i različitih oblika zajedništva: poslovni plan, marketing plan, plan prodaje, investicijski
plan, financijski plan, plan razvoja profesionalne karijere, plan edukacija, plan nabave, ...

Bez planiranja imamo improvizaciju, što znači neodređenost u djelovanju, reagiranje na događaje koji nisu naši, nesnalaženje, prekomjerno trošenje resursa - jednom riječju imamo kaos. Bez planiranja uspjeh ovisi o sreći ili privremeno traje jer s koriste pogibeljna, nezakonita i nemoralna sredstva (načini). Čini se kako su sva područja aktivnosti pojedinaca i svih oblika zajedništva u potpunosti pokrivena s definiranom potrebom za različitim planovima.

Paradoks planiranja
Ali postoji jedno područje aktivnosti u kojemu je plan nepoznata sastavnica. To je područje upravljanja promjenama, a potrebit plan se zove plan promjena. Svima je jasno da bez kontinuiranih i ustavnih promjena nitko ne može biti uspješan, bez obzira na dosadašnja postignuća i trenutačnu konkurentsku prednost koju ima. Nažalost, u praksi se tako ne ponašamo i uvođenje promjena se odgađa (otpori promjenama), bez obzira na sve negativne posljedice takvog ponašanja. Jedan od razloga zašto se potrebne promjene ne događaju je zato što ne znamo kako da to činimo - nemamo definiran plan promjena.

••Kako možemo uspješno upravljati promjenama ako nemamo definiran plan kako to činiti?
••Kako možemo zanemariti  najvažniji plan za postizanje željene izvrsnosti?
••Bez plana promjena, nemoguće je učinkovito upravljati promjenama.

Očito je da je provođenje promjena bez plana naš izbor da je improvizacija dominantan oblik djelovanja. Rezultat takve odluke dovodi do postignuća koja su daleko manja od potencijala, želja i potreba.

 

Autor teksta: Milan Grković

Izvor: Poslovni savjetnik br. 117

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikone

 

 

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_117_low_14.pdf132.18 KB
PDF icon ps_117_low_15.pdf130.85 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox