Poskupila jaja, nesezonsko povrće i pivo

14/11/2011

U ozračju nadolazećih parlamentarnih izbora, ali i blagdana, portal supermarketi.info napravio je barometar cijena za Zagreb sa dodanih 32 artikla u odnosu na prošlomjesečno istraživanje.

Što se tiče trendova cijena, kretanje istih u zagrebačkim supermarketima definitivno pokazuje da donedavna stagnacija cijena, pa čak i lagani trendovi pojeftinjenja sasvim sigurno neće opstati nakon izbora, jer već sada bilježimo primjetna poskupljenja. Uz očekivano poskupljenje sezonskog povrća (krastavci u prosjeku 96,61%, tikvice u prosjeku 87,73%  u svih 7 supermarketa, rajčica u prosjeku 82,66%, poriluk u prosjeku 33,26% u 5 od 7 supermarketa), pomalo zabrinjavajuće je poskupljenje svježih jaja. Naime, jaja su u prosjeku skuplja 19,87% u 5 od 7 supermarketa, nego što su bila prošli mjesec.

Sve one koji prate utakmice uz 'Žuju' ili 'Karlovačko' i Franckov čipi čips od paprike, rastužit će činjenica da su njihovi omiljeni rekviziti za gledanje utakmica poskupjeli (Ožujsko pivo u prosjeku 3,53% u svih 7 promatranih supermarketa, Karlovačko pivo u prosjeku za 3,28% u 6 od 7 supermarketa, a čipi čips u prosjeku za 8,74% u 5 od 7 supermarketa). Od pojeftinjenja jedino vrijedno spomena je pojeftinjenje limuna koji je u odnosu na prošli mjesec jeftiniji u prosjeku 30,99% u 5 od 7 supermarketa. Sve uočene trendove pogledajte u tablici u nastavku teksta.

Rang lista najpovoljnijih supermarketa

Osvrnimo se na rang listu povoljnosti supermarketa izraženu preko SM-indeksa. Konzum i dalje drži vodeću poziciju. Kaufland i Interspar dijele drugo i treće mjesto.  Razlika jedinične košrice najpovoljnijeg i najskupljeg supermarketa tako iznosi 148,15 kuna.

Ukoliko ste kupac koji ide ciljano po određene stvari ili kategorije proizvoda, ove informacije mogle bi vam biti korisne. Ako ste ovaj tjedan namjeravali kupovati mlijeko i mliječne proizvode mjesto gdje biste trebali najviše uštedjeti je Kaufland. Osnovne namirnice najjeftinije su u Mercatoru, svježe meso u Billi, svježe voće i povrće u Konzum, te proizvodi za bebe u Intersparu. (PS/JH)

 

 

 

 

Izvor: www.supermarketi.info

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox