Priprema za veći PDV: Mlijeko i mliječni proizvodi već su poskupjeli

16/01/2012

Dok građani Hrvatske sa strepnjom očekuju novi potez Vlade koji bi nas mogao žestoko udariti po džepu (odnosno podići stopu PDV-a na 25%), čini se da su se proizvođači, a i trgovci već pripremili za nadolazeće razdoblje u kojem će se najvjerojatnije razno raznim 'ustupcima' Vladi kupovati socijalni mir, piše portal supermarketi.info.

Podizanje cijena

Da bi si osigurali dovoljno manevarskog prostora za 'socijalni ping-pong' trgovci su već podigli cijene mlijeka i mliječnih proizvoda. S obzirom da je već odavno na snazi nulta stopa PDV-a na mlijeko, poskupljenje svježeg mlijeka je u najmanju ruku zanimljivo. U svakom slučaju, cijene svih proizvoda koji su oporezovani PDV-om, u narednom razdoblju kad se (i ako se) PDV podigne na 25%, ne bi smjele biti više od 2% u odnosu na razdoblje prije podizanja PDV-a.

Podravkini proizvodi najjeftiniji

Dok s rezignacijom zaključujemo da su proizvodi 'Dukat' skuplji nego prošli mjesec, s radošću smo konstatirali da je solidan broj proizvoda 'Podravka' jeftiniji nego prošli mjesec. Kiseli krastavci, senf, a ponajprije dječja hrana 'Lješnjak Čokolino' te 'Čoko' i 'Čokolešnik' vjesnici su pozitivnih pomaka, odnosno pojeftinjenja dječje hrane koju je Vlada najavila rasteretiti od PDV-a. Hoćemo li uskoro vidjeti te artikle po doista povoljnim cijenama? No, nemojmo zaboraviti da je unatrag nekoliko mjeseci ovoj dječjoj hrani prvo skočila cijena. U svakom slučaju, zbog uvođenja nulte stope ili jednostavno zbog socijalno osjetljivijih proizvođača i trgovaca, hrvatski bi roditelji trebali uštedjeti barem pokoju kunu na dječjoj hrani u narednom razdoblju 2012.

Skok Bille, potonuće Kuaflanda

Getro je uvjerljivo najpovoljniji supermarket.  Iza njega slijedi Konzum, te Plodine. Najveće iznenađenje ovaj mjesec, definitivno je Billa koja je skočila sa samog začelja u sredinu ljestvice.Ta činjenica mogla bi biti uzrokom i nekih budućih većih pojeftinjenja, s obzirom da doista više niti jedan supermarket ne želi biti na začelju liste povoljnosti. Od toga bi kupci mogli imati i koristi. Mercator se smjestio u donji dom sredine ljestvice, dok su Interspar i Kaufland na začelju. Za Interspar je to do sada bila česta pozicija, no Kaufland je zaista neugodno iznenađenje ovaj mjesec, utoliko više što je za 2011. godinu dobio titulu 'Brončane košarice'. 

 

Portal supermarketi.info donosi savjete gdje i kako uštedjeti.  Ako ste ovaj tjedan namjeravali kupovati mlijeko i mliječne proizvode mjesto gdje biste trebali najviše uštedjeti je Billa. Osnovne namirnice, svježe voće i povrće, te higijenske potrepštine/kozmetika najjeftinija je u Getrou, svježe meso i sredstva za pranje i čišćenje u Konzumu. (PS/JK)

 

 

Izvor: www.supermarketi.info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox