Rast cijena poljoprivrednih proizvoda

17/08/2011

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom su tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje porasle za 6,5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

 

Na taj porast utjecale su cijene biljnih proizvoda koje su više za 7,1 posto, a statistika najveći rast cijene u drugom tromjesečju bilježi kod žitarica - za 81,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prosječne cijene industrijskog bila porasle su za 29,7 posto. Statističari pritom napominju kako su moguće korekcije cijena kod nekih proizvoda žitarica i uljarica. Po podacima DZS-a, cijene cvijeća i sadnica u drugom su tromjesečju ove u odnosu na isto vrijeme prošle godine porasle za 15,8 posto, maslinovog ulja za 12,7 posto. Cijene voća porasle su za 0,3 posto, dok su cijene povrća smanjene za 25,3 posto. Niže nego u drugom tromjesečju prošle godine u razdoblju od travnja do lipnja ove godine bile su cijene krumpira (uključujući sjemenski) i to za 8,7 posto, a niže su i cijene vina i to za 5,2 posto. Statistika u drugom tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježi rast cijena stoke i stočnih proizvoda za šest posto.

Kod stočnih proizvoda najveći se rast proizvođačkih cijena, za 27,8 posto, bilježi kod ostalih stočnih proizvoda, pod čime statistika vodi cijene meda i sirove kože (osim janjeće). Kod žive stoke, porasle su cijene goveda i to za 7,2 posto, svinja za osam posto, peradi za 4,3 posto, dok su cijene ovaca i koza pale za 4 posto. Proizvođačke cijene mlijeka u drugom su tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile više za 7,1 posto, a konzumnih jaja za 4,5 posto. Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji u drugom su tromjesečju na godišnjoj razini porasle za 18,3 posto. Pritom su najviše porasle cijene stočne hrane za 38,7 posto, te sjemena i sadnog materijala, za 25 posto. Poljoprivrednici su u drugom tromjesečju skuplje plaćali i gnojiva i energiju, s obzirom da je cijena gnojiva bila za 16,1 posto viša nego u drugom lanjskom kvartalu, a energije i maziva više za 20 posto. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox