Sezonsko voće i povrće jeftinije, "turistički" artikli skuplji

11/07/2011

Iako smo mislili da ljetni mjeseci neće donijeti nova poskupljenja, do nekih je ipak došlo i to u pravilu 'turističkih' artikala kao što su svježe mlijeko 'Dukat' 3,2%mm, Fanta, mesni narezak 'Podravka' u limenci, jubilarna mljevena kava 'Franck' te 'Ferrero' Kinder Pingui, piše portal supermarketi.info.

 

U načelu možemo pričati o tjednom pojeftinjenju sezonskog voća i povrća. No, od svih trendova najzanimljiviji je trend pojeftinjenja glatkog brašna TIP 500, koje je u 5 od 7 supermarketa jeftinije u prosjeku za 8,23%. S obzirom na stalno poskupljenje ovog artikla u posljednjih 6 mjeseci, ovo pojeftinjenje doista iznenađuje.

Svježi krastavci su pokazali najuvjerljiviji trend pri čemu su jeftiniji u prosjeku u 47,12% u svih 7 promatranih supermarketa. Slijedi rajčica koja je jeftinija u prosjeku za 35,43% u 6 od 7 supermarketa. Jesu li ova dva artikla i dalje pod povećalom kupaca zbog zloglasne bakterije E.Coli, pa su trgovci primorani spuštati cijenu na nevjerojatne iznose od primjerice 1,99 kuna? Pitamo se, po kojoj cijeni su to domaći povrćari morali prodati!? Prema viđenom u supermarketima, moguće je da ćemo uskoro svjedočiti onome što se predviđa tek ulaskom Hrvatske u EU, a to je povećanje cijena dječje hrane. U Plodinama i Kauflandu cijena Čokolina je porasla na 51,99 kuna. Pitanje je vremena kada će svi supermarketi dići cijenu tog proizvoda.

Što se tiče ovotjedne rang liste povoljnosti supermarketa, Konzum je zadržao vodeću poziciju, s time da ga ovaj tjedan slijedi Getro, dok su Kaufland i Plodine u sredini ljestvice s istim SM indeksom. Mercator i Insterspar su i ovaj tjedan na začelju liste povoljnosti. Billa je i ovaj tjedan uspjela pobjeći neslavnog posljednjeg mjesta. Razlika između najpovoljnije i najnepovoljnije jedinične košarice se povećala u odnosu na prošlo očitanje te iznosi 155,40 kuna.

 

Cijeli članak sa svim cijenama pogledajte OVDJE.

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox