Sigurnim korakom prema vrhu: Plodine uskoro otvaraju svoj 71. hipermarket

27/09/2012

Izgraditi unutar vlastita portfelja najveći prodajni objekt u neposrednom susjedstvu izravnoga konkurenta hrabar je ili nepromišljen poslovni potez? Vlasnik riječkih Plodina Mile Ćurković, naime, u zagrebačkom naselju Zapruđe u prvom tjednu prosinca otvara svoj 71. hipermarket površine 9500 četvornih metara, koji se gotovo naslanja na ulaz u Getro, prodajni objekt također velikog formata koji posluje unutar trgovačkog lanca Mercator.

Ćurković nam kaže da nova investicija apsolutno nije nepromišljen potez niti je, dodaje, gleda kao na hrabru odluku.

Lokaciju su, otkriva, obrađivali dvije godine, i to je jedna između tek nekoliko top-pozicija na ukupnom prostoru metropole, gravitira joj više od 100.000 kupaca. U Getrou ne vidi konkurenta jer primarni fokus tog trgovca je na veleprodaji, pojašnjava, a za nedaleko smješteni hipermarket Konzuma smatra da se nalazi na inferiornoj lokaciji.

Plodine su lani u osnovnom, maloprodajnom biznisu ostvarile rast prihoda od 12 posto, bolji rezultat unutar ukupne konkurencije imao je samo Lidl (36%), što je, prema analizi koju redovito provodi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, upravo ta dva trgovca između 55 maloprodavača, čije poslovanje Agencija prati, na rang-ljestvici za 2011. poguralo na drugu, odnosno treću poziciju iza lidera Konzuma.

Prema ocjeni Agencije upravo ta dva trgovca, pogotovo Lidl s obzirom na vlasničku vezu s Kauflandom, imaju potencijal biti najveći suparnici Konzumu u podjeli tržišnog udjela. Tržište maloprodaje, odnosno ukupan prihod ostvaren kod 55 najvećih trgovaca unatoč nastavku recesije prošle je godine rastao za 5,3 posto, na 30,5 milijuna kuna, stoji u izvješću Agencije.

Koncentracija se u kontinuitetu nastavlja pa deset najvećih trgovaca prisvaja čak 23,7 milijardi od lanjskoga prihoda, što je više 5,8 posto nego u 2010. Na godišnjoj razini rastao je i njihov zajednički tržišni udio sa 77,3 na 78 posto.

Iako Konzum i dalje vrlo čvrsto drži tron domaće maloprodaje, njegov tržišni udio polako se topi, otkriva analiza. Ukupno mu pripada nešto manje od 30 posto tržišta, prvi je trgovac u Zagrebu i u još 11 županija. Međutim, Konzumu udio pada i po županijama i na ukupnoj nacionalnoj razini, i to ne samo zbog Plodina i Lidla, već i zbog jačanja pojedinih regionalnih trgovaca, a među njima u Agenciji posebno izdvajaju Biljemerkant, Brodokomerc Novu, Loniu, Metss i Boso.

Prošla godina svim trgovcima ipak nije protekla u pozitivnim trendovima. Među gubitnike, kako stoji u analizi Agencije, ušli su Mercator, kojemu su prihodi pali za 10 posto te križevački KTC koji je omiški Studenac izgurao sa začelja rang-ljestvice deset najvećih hrvatskih trgovačkih lanaca za 2011. godinu.

Najveći dio ukupna prihoda kod 55 trgovaca, čak 68 posto, ostvaren je lani u prodajnim objektima velikih formata. Maloprodajnim tržištem dominiraju hipermaketi, ali, ističu u Agenciji kao pomalo neočekivanu zanimljivost, kupci sve više pohode i male kvartovske trgovine pa je nakon višegodišnje stanke i kod njih lani evidentiran rast prihoda, piše poslovni.hr.

Okrupnjavanju tržišta svjedoči i podatak da je u 2011. pet prvorangiranih trgovaca ostvarilo prihod veći od dvije milijarde kuna, a takav prihod u 2010. imala su četiri. Tu je granicu lani prvi put probio Lidl.

Devet od deset najvećih maloprodavača lani je ostvarilo prihod iznad milijardu kuna. Poredak iz 2011. otkriva dinamičnost među konkurencijom, ističu u Agenciji i navode da je po visini tržišnog udjela Mercator na godišnjoj razini pao s drugog na peto mjesto.

Spar je sa šeste pozicije istisnuo Billu, Tommy se spustio na osmo mjesto, a Diona je zadržala devetu poziciju. Kao i 2010., i lani je Zagreb dominirao sa 19,8 posto udjela u ukupnom prihodu trgovaca, druga je Splitsko-dalmatinska županija sa 12,8 a treća sa devet posto Primorsko-goranska. (sh)

 

 

Foto:Dusko Marusic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox