Sinergija naplate potraživanja i procjene boniteta

26/11/2018

Definitivno je prednost i dobro je biti član grupacije u bankarskom sektoru. SID banka je inačica hrvatskog HBOR-a. U njenom stopostotnom vlasništvu je Pro Kolekt koji se bavi naplatom potraživanja i procjenom boniteta, a tu je i Prvi faktor koji se bavi faktoringom. SID PKZ se isključivo bavi osiguranjem potraživanja i tvrtka je, otkako smo ušli u EU, počela samostalan rad u Hrvatskoj. Pro Kolekt je u cijeloj grupaciji najmanja kolikarika, ali u pregovoru s klijentom nam olakšava što iza nas stoji grupacija.


Naša najveća prednost je lepeza financijskih usluga jer možemo ponuditi i vansudsku naplatu potraživanja i procjenu boniteta, te osiguranje potraživanja i faktoring kroz ostale članice grupacije. Sigurnost svakako jest, ali i veća odgovornost i očekivanja. Predstavljamo cijelu korporaciju i ne smijemo sebi priuštiti nikakav propust i na taj način ugroziti ugled cijele grupacije. U Sloveniji je Pro Kolekt osnovan 2004. godine, a nakon toga se mreža širila na JI Europu.
Drugi globalni igrači nisu bili prisutni na tom području i tu smo vidjeli priliku. Tako je dvije godine kasnije nakon Ljubljane, Pro Kolekt osnovan i u Zagrebu. Nakon toga u Srbiji, BiH, Makedoniji, Rumunjskoj, Bugarskoj, uz napomenu da iz ureda u Srbiji pokrivamo i područje Crne Gore, dok preko Makedonije područje Kosova i Albanije. Došao sam u tvrtku godinu dana nakon osnivanja i u to vrijeme tvrtka je imala samo dva djelatnika, uključujući i moju malenkost.
Počeci su bili izrazito teški - trebalo je proširiti posao, oformiti mrežu klijenata, razvijati nove proizvode, organizirati poduzeće. Usporedbe radi, kad smo krenuli, godišnje smo zaprimali 50 slučajeva, a do danas je kroz našu bazu prošlo 40 milijuna eura potraživanja i obrađeno je desetak tisuća slučajeva. Mjesečno je bilo proizvedeno desetak bonitetnih izvještaja, danas iz odjela boniteta izlazi više stotina bonitetnih izvještaja. Uz naplatu potraživanja, naša druga osnovna djelatnost je procjena boniteta. Za razliku od konkurencije, naša korporativna prednost je sinergija između te dvije djelatnosti koje su međusobno povezane. Tvrtka koja ima i želi zadržati dobar bonitet prije će platiti dugovanje tako da izađe s liste neplatiša.

Autor teksta: Svjetlana Pećinar

Izvor: Poslovni savjetnik br. 117

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikone

  

 

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_117_low_6.pdf149.87 KB
PDF icon ps_117_low_7.pdf78.98 KB
PDF icon ps_117_low_8.pdf145.19 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox