Spas za Željezaru: Moguće ukidanje carina na cijevi iz Siska

27/03/2012

Europska unija uskoro bi mogla ukiniti antidampinške carine za bešavne cijevi iz Hrvatske, osigurati povoljniji tretman hrvatskih proizvoda na tržištu CEFTA-e i pokrenuti postupak za ukidanje zabrane uvoza svinjetine iz Hrvatske, izjavio je u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica nakon razgovora s povjerenikom za trgovinu Karelom De Guchtom.

Od ova tri pitanja za dva i pol imamo jasna i obećavajuća stajališta povjerenika De Guchta da će se riješiti onako kako mi mislimo da ih treba riješiti, rekao je Mimica nakon razgovora s europskim povjerenikom.

EU-a je još 2006. uvela zaštitne antidampinške carine od 29,8 posto na bešavne cijevi koje proizvodi sisačka željezara i koja je na kraju bila presudna da američki vlasnik, tvrtka CMC zatvori željezaru i sada traži novog vlasnika.

Jasna potvrda

Dobili smo jasnu potvrdu i uvjeravanje povjerenika De Guchta da Komisija razumije da su se promijenili razlozi zbog kojih su uvedene antidampinške carine. Isto tako razumije da je Hrvatska pred članstvom u EU i u tom kontekstu će Komisija vrlo brzo pokrenuti postupak u Vijeću EU-a za ukidanje toga nameta na bešavne cijevi. To je jako važno pitanje, pogotovu u trenutku kada američki vlasnik CMC traži novog vlasnika za sisačku željezaru, a s antidampinškim carinama nema previše zainteresiranih, budući da je s njima europsko tržište praktički zatvoreno, rekao je Mimica, ističući da su time država i vlada učinile ono što su obećale u Sisku, da će otvoriti prostor za privatnu inicijativu i poslove.

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Drugo pitanje o kojem je bilo riječi u razgovoru s De Guchtom jest izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište CEFTA-e nakon ulaska Hrvatske u EU-u. Za Hrvatsku su BiH i Srbija velika tržišta i uvođenjem carina njezini bi proizvodi znatno izgubili na konkuretnosti. Hrvatska s danom ulaska u EU mora napustiti CEFTA-u, unutar koje nema carina na trgovačku razmjenu između zemalja članica toga prostora. EU sa svakom od tih zemalja ima potpisane Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju, koji im dopušta da još neko vrijeme zadrže carine na proizvode iz EU-a, dok one mogu gotovo sve proizvode izvoziti bez carina.

Mimica je izjavio da ga je je povjerenik De Gucht izvijestio kako će uskoro biti pokrenut postupak konzultacija sa zemljama CEFTA-e o dodatku na njihove Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju u koji bi bili uključeni hrvatski izvozni interesi.

Što se tiče izvoza živih svinja, svinjskog mesa i prerađevina od svinjskog mesa, povjernik De Gucht je obećao da će se zauzeti kako bi Komisija što prije u Hrvatsku poslala misiju koja bi utvrdila da su prestali razlozi za zabranu izvoza iz Hrvatske.

Podsjetimo, Europska unija je prije sedam godina zabranila uvoz iz Hrvatske živih svinja, svinjskog mesa i prerađevina od svinjskog mesa jer se Hrvatska protiv svinjske kuge borila cijepljenjem tih životinja što je zabranjeno u EU-u. Hrvatska se kroz pristupne pregovore uskladila s praksom i zakonodavstvom EU-a u tom području i sada očekuje da se to i službeno potvrdi kako bi mogla nesmetano izvoziti. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox