Što promjene na Facebooku znače za vaše poslovanje?

20/09/2011

Facebook je nedavno izvršio nekoliko promjena koje utječu na tvrtke i brandove koji se oglašavaju na toj popularnoj društvenoj platformi. Donosimo vam četiri najvažnije promjene.
 

1. Postavke privatnosti za dijeljenje sadržaja: Korisnici Facebooka već su duže vremena zabrinuti zbog privatnosti na ovoj popularnoj društvenoj mreži. Facebook je zbog toga napravio neke promjene koje korisnicima daju više kontrole nad time tko vidi sadržaj koji objavljuju.

Što to znači za vaše poslovanje: Facebook je olakšao korisnicima odabir osoba koje mogu vidjeti što oni planiraju objaviti. Zadana postavka "Svi" je promijenjena u "Javno" i ta suptilna promjena utječe na ljudsku psihu i stav o privatnosti. "Javno" jasno govori da javnost može vidjeti vaše statuse, fotografije i ostalo, dok je "Svi" relativno neodređena riječ. To je, naravno, pogodovalo alatima za nadgledanje društvenih medija jer su se oslanjali na puno javnog sadržaja za popunjavanje svojih analitičkih izvještaja. Nova oznaka "Javno" će najvjerojatnije rezultirati s manje javnih objava što znači da će poduzetnici imati manje materijala za "navođenje".

2. Dodavanje teme kod oglašavanja: Tvrtkama i brandovima koji oglašavaju na Facebooku sada je omogućeno tematsko oglašavanje, ne samo izjašnjavanje interesa i ključne riječi. Tematsko oglašavanje će doprijeti do korisnika zainteresiranih za određenu temu. Na primjer tema "kuhanje" u vašem oglasu će doprijeti do korisnika čiji su interesi "kuhanje", "kuharski savjeti" i "kuhanje i jela"

Što to znači za vaše poslovanje: Ako znate koja vam je ciljana publika i koji su njeni interesi, tematsko oglašavanje će vam olakšati slaganje kompleksnog popisa ključnih riječi. S dodatkom tematskog oglašavanja može se izvršiti i testiranje u kojem objavljujete dvije verzije istog oglasa – jednog s tematskim oglašavanjem a drugog s interesnim oglašavanjem – i tako utvrditi koji ima bolji odaziv.

3. Smanjena restrikcija oglašavanja: Facebook sada dozvoljava promociju legalnog kockanja – uključujući i oglašavanje kasina – sve dok su ti oglasi prikladno usmjereni. Tvrtka je također smanjila restrikcije na oglase koji reklamiraju dijetalne i biljne suplemente koji ne sadrže određene sastojke, uključujući ephedru, anaboličke steroide i ljudski hormon rasta.

Što to znači za vaše poslovanje: Podizanje zabrana na oglašavanje recimo neukusnih ponuda može uzrokovati da korisnici počnu trpati sve Facebook oglase u isti koš. Sada su bitni, više nego ikad, istinitost i autentičnost u oglašavanju.

4.  Lokacije su ustupile mjesto lokacijskom taggiranju: Facebook gasi Lokacije koje su omogućavale korisnicima da se "prijave" na lokacije – uključujući i tvrtke – pomoću svojih mobilnih telefona.

Što to znači za vaše poslovanje: Utjecaj je ovdje minimalan. Korisnici će se moći prijaviti na geografsku lokaciju, umjesto korištenja Lokacija koristit će lokacijsko taggiranje kako bi pokazali gdje se nalaze – što će vjerojatno rezultirati time da će više ljudi taggirati vašu poslovnu lokaciju.

 

Izvor: www.entrepreneur.com

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox