Sukob interesa: RTL bi zbog Todorića mogao izgubiti koncesiju

30/03/2011

Agrokor je suvlasnik marketinške agencije Unex MPG d.o.o., a istovremeno i suvlasnik RTL televizije, pa se očito nalazi u sukobu interesa, a to bi moglo rezultirati RTL-ovim gubitkom koncesije, piše tportal.hr.

 

Još je zanimljivija činjenica da ovaj sukob interesa traje već 4 godine, a Vladina Agencija za elektroničke medije je tek sad rekla da to VIŠE neće tolerirati. Pa otkad se ovakva nezakonitost uopće treba tolerirati?

Agrokor drži 50-postotni udio u trgovačkom društvu Unex MPG d.o.o. te 13-postotni udio u RTL Hrvatska d.o.o. Naš Zakon o elektroničkim medijima ne dozvoljava da pravna osoba čija je djelatnost prikupljanje, oblikovanje i posredovanje u prodaji oglasa (ili ima više od 10 posto vlasništva u takvoj tvrtki) bude nakladnik ili dioničar nakladnika televizije. Ako do toga dođe, nastupa ukidanje koncesije.
Vijeće za elektroničke medije produljilo je RTL televiziji do 23. lipnja rok za usklađivanje vlasničke strukture s odredbama zakona, a navodno joj se u više navrata produljivao rok za usklađivanje sa Zakonom, s time da je kao konačni postavljen lipanj, nakon čega valjda slijedi oduzimanje koncesije.

Što je Todorić bez Tedeschija?

Još jedan „as“ koji, da se izrazimo riječima kolega iz Objektiva „izvlači Hrvatsku iz krize“, Emil Tedeschi i njegova Atlantic grupa, nalaze se u sličnoj situaciji jer je Atlantic vlasnik 13 posto RTL-a te vlasnik Atlantic Media, agencije za zakup oglasa, no oni tvrde  da nisu u zakonskom prekršaju jer je njihov odnos u toj agenciji 'danas samo partnerski, a ne i vlasnički'.

Agrokor se sada može odreći ili jednog ili drugog udjela, u što čisto sumnjamo, ali mogu i prenijeti vlasništvo na neku savezničku tvrtku, budući da zakon s time nema problema, zaključuje tportal.hr. Dakle, nije šija nego vrat pa opet imamo istu vrstu manipulacije samo ne i dovoljno inteligentan zakon koji će i to spriječiti. (MJ)

Izvor: www.tportal.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox