Superprodavač 2021.: Oglašavanje i prodaja!

22/12/2020

Nedvojbeno je prodaja, ako se složimo da su inovacija i marketing krucijalni, ključna poslovna funkcija za uspjeh poduzeća. Stoga je razumljivo da mnogi i sam marketing (klasično 4P) interpretiraju kao prodaja, prodaja, prodaja i prodaja!


Često smo svjedoci izravnog povezivanja oglašavanja (i svih aktivnosti komuniciranja) s prodajom. Česta su pitanja koliko će oglašavanje ili neka kampanja pospješiti i povećati prodaju proizvoda; stoga se postavlja pitanje kakav je odnos oglašavanja i prodaje i koliko oglašavanje utječe na prodaju? Posebno se nameću pitanja etičnosti oglašavanja, a i prodaje i njihove ukupne društvene odgovornosti.

Oglašavanje*

Možemo definirati kao plaćeni oblik tržišnog i društvenog komuniciranja, gdje se u kreativno-komunikacijskom procesu, na sustavan i osmišljen način, odašilju poruke, obično putem masovnih medija, prema ciljanoj publici i javnosti s ciljem utjecaja na stavove i ponašanja primatelja poruke.

Prodaja

Možemo definirati kao uspostavljanje odnosa među ljudima ili čisto ekonomski razmjena dobara u najširem smislu, u užem smislu to je financijsko-emotivni odnos koji karakterizira razmjena roba (i novac je roba kao i druge robe). Iz navedenog možemo zaključiti kako je oglašavanje komunikacijski, a prodaja prodajni proces te kako je ključni sadržaj oglašavanja poruka i utjecaj na primatelja u stvaranju njegova ponašanja, a prodaje neka roba u cilju zadovoljavanja neke potrebe ili želje ili ista postaje predmet poslovanja. PS/SŠ

Autor teksta: Kamilo Antolović

Izvor: Poslovni savjetnik br. 148

Ostatak teksta pročitajte klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_148-050.pdf209.27 KB
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox