SUPERPRODAVAČ: Bez ustupaka nema pregovaranja

16/11/2011

Mladen Jančić, direktor tvrtke Anglo Adria, na konferenciji je održao trening o pregovaračkom procesu. Na opće oduševljenje sudionika napravio je presjek i demonstraciju najvažnijih pregovaračkih procesa.

U svakom pregovaračkom procesu postoje dvije strane. Dva pregovarača koji pokušavaju ostvariti najbolju poziciju. Tri su glavna razloga za pregovaranje: dijeljenje zajedničkog resursa, drugi je da bi se dogovorili oko nečega što ni jedna ni druga strana ne bi sama riješila i treći razlog je zbog toga da se riješi problem. Pregovaranje se započinje na dobrovoljnoj bazi. Prilikom pregovaranja treba znati da se u pregovorima nešto uzima i daje, a ne uzima ili ostavlja, naglašava Jančić.

Sudionici su u praktičnoj radionici imali prilike vježbati svoje znanje o pregovaranju te simulirati što bi učinili u određenim pregovaračkim fazama. Tijekom procesa pregovaranja posebno su važni ustupci jer bez ustupaka ne postoji pregovaranje. Postoji nekoliko pravila za davanje ustupaka. Prije svega treba probati dati dovoljno prostora za ustupke prije početka pregovora. Pokušajte natjerati drugu stranu da otkrije svoje detaljnije potrebe na početku pregovora. Nemojte samo davati nego uvjetujte, savjetuje Jančić.

Polaznici konferencije su svojim prijedlozima i idejama za pregovarački proces upotpunili znanje u pregovaranju i pokušali primijenit savjete na sektor u kojem rade. 

 

Autor: Hrvoje Tomić

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox