Suradnja novog vlasnika i uprave društava sa "starim" radnicima

01/10/2019

Pretpostavljam kako se pod „starim“ radnicima podrazumijevaju oni radnici koji su u društvu neki i od njegova osnivanja. U nasljedovanju vođenja obiteljskih tvrtki, druga generacija, u ovom slučaju vi osim uspješne tvrtke naslijedili ste i dugogodišnje ustaljene načine poslovanja, međusobne odnosa radnika, zatečenu hijerarhije.


Suočavate se s onim radnicima koji imaju i određenih zasluga u stvaranju tvrtke zajedno s vlasnikom, vašim ocem. Ako već niste svakako ćete se u određenom trenutku suočiti i s očekivanjima bivše uprave koja je ujedno i vlasnik društva, vaš otac koji bez obzira na to što je u mirovini nije prestao biti zainteresiran za tvrtku koju je stvarao. Kada je riječ o „starim radnicima“ koji prema vašoj viziji i strategiji vođenja društva nisu kompatibilni zasigurno je potrebno poduzeti određene radnje kako bi što bezbolnije prošli tranziciju u poslovanju.

Za svaku tranziciju ključno je vrijeme, onda način na koji se provodi. Vrlo vjerojatno vi ne bi željeli bit manager koji će zbog značajnijih promjena u poslovanju i organizaciji društva biti onaj zbog kojega će radnici ostavljati tvrtku. Prema istraživanjima radnici ne otkazuju ugovore o radu tvrtki već otkazuju ugovore zbog osobnih razloga odnosa prema managerima. Vrlo vjerojatno nemate pred sobom toliko vrhunskih životopisa radnika koji jedva čekaju da se uposle u vašoj tvrtki.
 

Autor teksta: Stipe Šola

Izvor: Poslovni savjetnik br. 130

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_130_final_sve_low_37.pdf169.85 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox