Švedski stol kao model za proučavanje ekonomije

02/01/2012

Ekonomija se ne mora uvijek proučavati pomoću brojeva i složenih formula. Naime, znanstvenici sa  sveučilišta Cornell i Stanford, Lionel Levine i Katherine Stange odlučili su svoje ekonomske teorije ispitati pomoću švedskog stola, piše Business.hr.

Levine i Stange zagovaraju teoriju da će najzanimljivija hrana nekom gostu biti i njegov prvi izbor. Kako bi provjerili ovu teoriju napravili su istraživanje sa samo dvije osobe i ograničenim izborom hrane na švedskom stolu koje je pokazalo da u tom slučaju izbor hrane ovisi prvenstveno o tome što želi suparnik.

Odnosno ako gosti znaju što žele njihovi „suparnici“, a hrana se bira naizmjence, prvo će se posvetiti onome što je zanimljivo obojici, a tek se poslije posvetiti onome što sami vole.

Ako švedskom stolu prisustvuje više ljudi, teorija je drugačija. Naime, gosti tada odmah navaljuju na svoje favorite, iako bi više uživali kad bi poštovali i interese ostalih jer se najbolji izbor ostvaruje kad su osobe za stolom uviđavne prema željama drugih jer tada svi dobivaju.

Ako pojam švedskog stola zamijenimo s pojmom tržišta, stvari postaju puno jasnije. (jk)

 

 

Izvor: Business.hr, 2.siječnja 2012.

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox