Tehnike mapiranja u pregovaranju – MPH MAPIRANJE

28/11/2016

Po modelu MPH mapiranja, tri najčešća «filtera» po kojima ljudi doživljavaju svijet oko sebe i na osnovu kojih donose svoje odluke su: važnost, vremenska dimenzija, cjelokupna/potpuna dimenzija. Za svaki od ova tri glavna filtera postoje i tri pod-filtera koji formiraju preferencije za svakog pojedinca. U prošlom broju govorili smo o važnosti, a u ovom nastavku govorimo o drugom i trećem pod-filteru.

Vremenski filter indicira gdje osoba inicijalno ide da bi prikupila informacije te dobila shvaćanje o pojavama koje je okružuju.

Past: ovakva osoba preferira fokus na stvari koje su se već dogodile da bi eventualno došla do toga što se trenutno dešava, pa tek zatim što će se možda i desiti. Više pažnje i intenziteta u svom razgovoru posvećuju stvarima koje su im se dogodile, svojim iskustvima, vjerojatno zbog toga što vjeruju da je prošlost dobar prognozer za događaje u budućnosti.

Present: osobe kojima je ovo dominantni pod-filter imaju preferenciju fokusiranja na stvari koje se trenutno dešavaju. Ono što se dešava trenutno i sada je njihov glavni fokus. Mogu spominjati to što se desilo i kakve će biti posljedice, međutim to im nije toliko interesantno – bitno je ono što se dešava sada.

Projected (future): Ova vrsta osobe će pokušati «projecirati» ono o čemu se priča u budućnost. Iako su sretni da razgovaraju o tome što se desilo i što se trenutno dešava, ovaj tip će prvenstveno biti zainteresiran na to kako se to sve uklapa u njihove projekcije u budućnosti.

(PS/Z.R.)

Naslov članka: Tehnike mapiranja u pregovaranju – MPH MAPIRANJE

Autor: Mladen Jančić

Izvor: Poslovni savjetnik br.114 str. 22.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon pages_from_ps_114_sve_low_22.pdf107.25 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox