Trebate podatak iz Fine? Samo ako platite

07/04/2011

Informacije javnih institucija medijima su neophodne za rad i trebale bi biti posve besplatno, no izgleda da će Fina naplaćivati odgovore na upite novinara, piše Jutarnji list.

 

Na upit o poslovanju jedne zagrebačke tvrtke Fina je dostavila sljedeći odgovor: Podatak o tome jesu li ili nisu blokirani transakcijski računi poslovnog subjekta na određeni datum javan je podatak te je dostupan korištenjem web servisa Jedinstvenog registra računa (JRR), na koji se svi zainteresirani mogu pretplatiti, i to u trajanju od pola godine (298 kn + PDV) ili na godinu dana (498 kn + PDV).
Osim na navedeni način, ta je informacija dostupna i na upit tražitelja, uz naknadu od 19,50 kn (+PDV) -
tekst je e-mail poruke koja je ovom listu jučer stigla. Podatak su im ipak dostavili, ali su naglasili da će ga “ovog puta, iznimno, dostaviti bez naknade".

Jutarnji piše kako je ovo prvi slučaj u hrvatskome novinarstvu da se informacija javne institucije naplaćuje, iako bi trebala biti besplatna.

Iz Fininog Ureda korporativnih komunikacija poručili su kako je to uobičajena praksa, jer i oni moraju nešto zaraditi. Pod besplatnim podacima podrazumijevaju samo one „koje ne moraju izvlačiti ili na njima raditi“. S druge strane, podaci na kojima moraju raditi pripadaju u Finine komercijalne usluge i sukladno tome, naplaćuju se.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka rekao je kako smatra da je Finin potez o naplati podataka novinarima protivan zakonima. (jk)

 

Izvor: www.jutarnji.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox