Trgovina na malo: U lipnju potrošnja realno porasla

03/08/2011

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu prometa u trgovini na malo, koja je ukazala da je u lipnju potrošnja realno porasla po istoj stopi kao i u prethodnome mjesecu, ali nešto niže od očekivanja makroekonomista.

 

Prema podacima DZS-a, u lipnju ove godine promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, nominalno je porastao za 3,8 a realno za 1,0 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekivalo je realni rast potrošnje u lipnju u odnosu na isti mjesec prošle godine između 0,5 i 2,5 posto. U prosjeku, očekivali su rast od 1,4 posto. Usporedbe radi, promet od trgovine na malo, u svibnju je nominalno porastao za 4,3, a realno za 1,0 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Trgovina na malo konstantno bilježi realne godišnje stope rasta

Godišnja stopa rasta posljedica je baznog učinka budući da je u lipnju prošle godine maloprodaja pala za 1,5 posto godišnje. Nadalje, rastu trgovine na malo vjerojatno je pridonijela i potrošnja turista s obzirom na razmjerno snažan rast fizičkih pokazatelja u turizmu. Međutim, iako od srpnja prošle godine, s izuzetkom ožujka ove godine, trgovina na malo konstantno bilježi realne godišnje stope rasta, o oporavku još ne možemo govoriti s obzirom da su stope rasta vrlo blage i da je tome prethodilo dugo razdoblje konstantnog i razmjerno visokog pada - ističu iz Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga.

Zabilježen razmjerno snažan rast cijena

Osim toga, dodaju, ponašanje potrošača determinirano je kretanjima na tržištu rada, koja su, unatoč sezonskom zapošljavanju, i dalje relativno nepovoljna, budući da snažnije zapošljavanje izostaje. Zatim, treba uzeti u obzir i kretanje cijena na svjetskim tržištima. Naime, nominalni indeksi prometa od trgovine na malo po trgovačkim strukturama u prvih pet mjeseci ove godine pokazuju da je rast maloprodaje uglavnom predvođen strukturama kod kojih je zabilježen razmjerno snažan rast cijena - motorna goriva i maziva, prehrambeni proizvodi, duhanski proizvodi. Tijekom srpnja i kolovoza očekujemo nešto intenzivniji rast prometa od trgovine na malo zbog očekivanog rasta broja dolazaka i noćenja turista - navode iz te direkcije.

Preduvjet za zamjetniji oporavak trgovine na malo je oporavak tržišta rada

Međutim, kako ocjenjuju, u ovoj godini teško je očekivati uzlet maloprodaje zbog neizvjesnosti stanovništva u pogledu brzine gospodarskog oporavka, a posljedično i tržišta rada, što će podržavati potrošački pesimizam. Stopa rasta od 2 posto, koju očekujemo na razini cijele godine, svakako je preslaba u usporedbi s padom u prethodnim godinama. Preduvjet za zamjetniji oporavak trgovine na malo je oporavak tržišta rada - zaključuju u Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox