U odnosu na prošlu godinu udvostručen broj zahtjeva za vještačenje reklama

23/11/2010

Posljednjih godinu dana udvostručen je broj zahtjeva za vještačenje reklama i to zbog plagijata, seksističkih poruka i oblika zavaravajućeg oglašavanja. Takve reklame izazvale su i poveći broj reakcija Suda časti udruga marketinških agencija HURA-e, piše Business.hr.

Sud časti HURA-e ove je godine primio 10 -ak zahtjeva za vještačenje reklama zbog sumnje u krađu autorskog djela (tj. zavaravajućeg oglašavanja) te neprimjerenog oglašavanja, dok je u prošloj godini bilo 5 zahtjeva, rekao je Kamilo Antolović, prvi sudski vještak za oglašavanje i član Suda časti HURA-e.

Ovo blago povećanje zahtjeva za vještačenjem govori kako jača društvena svijest o odgovornom oglašavanju, zaštiti autorskog djela te netolerancija na primitivizam u reklamama, piše Business.hr.

Kršenje zakona o oglašavanju u Hrvatskoj još uvijek je nedvoljno regulirano područje.

Sud časti ima savjetodavnu ulogu i ne može izricati sankcije, rekao je Slobodan Presečki, predsjednik ovoga tijela.

Mi dajemo preporuku i mišljenje, a ako jedna strana ne posluša, ona koja se osjeća oštećenom može se s našim mišljenjem obratiti pravome sudu, rekao je Presečki za Business.hr.

Sve češće prijavljivanje kršenja zakona odraz je jačanja senzibiliteta javnosti zbog sve agresivnijih reklamama, rekao je Antolović. Primjer takve reklame je ona za madrace Dormeo sa sloganom "Najbolja za svaki položaj", a Sud časti je zatražio njeno povlačenje uz obrazloženje da se radi o povredi javnog morala, odnosno vrijeđanju žena.

Kako bi bili zamijećeni neki oglašivači kopiraju tuđe oglase, jer im je očito lakše nešto kopirati nego kreirati, zaključio je Antolović za Business.hr. (J.K.)

 

 

 

 

 

Izvor: Business.hr, 23. studenoga 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox