Unatoč štrajku "Večernjak" će neometano izlaziti

15/03/2011

Direktor izdavačke kuće Styria za Hrvatsku Boris Trupčević izjavio je da će u slučaju štrajka u Večernjem listu taj dnevnik nastaviti neometano izlaziti jer dvije trećine zaposlenih i honorarnih suradnika nisu prihvatili sindikalni poziv na štrajk najavljen za 23. ožujka.

 

Štrajk u Večernjaku je tamošnja podružnica Sindikata novinara Hrvatske najavila ističući da Uprava ne želi potpisati Kolektivni ugovor (KU) već drastično smanjuje stečena prava zaposlenika poput minulog rada, naknade za topli obrok, regresa, božićnice, jubilarne nagrade i sl.

Trupčević pak u izjavi za Hinu ističe kako Uprava smatra da štrajk nije opravdan ni utemeljen, posebno stoga što i dalje svojim zaposlenicima osigurava materijalna prava veća od zakonom propisanih i bitno veća primanja od većine ostalih poslodavaca u Hrvatskoj. Sasvim konkretno, posljednja isplaćena plaća radnika Večernjeg lista d.d., bez menadžmenta i prije smanjenja, u prosjeku je iznosila preko 9.600 kuna neto, a nakon smanjenja ostala je preko 9.200 kuna neto - rekao je Trupčević.

Samo kriza

Dodaje da smanjenje plaća za prosječno četiri posto nije drastično te da je posljedica vrlo teške gospodarske situacije i otežanog poslovanja, pa nikako ne može opravdati najavljeni štrajk. Kao povod za štrajk sindikat navodi 'odbijanje Uprave da potpiše KU i drastično smanjivanje stečenih kolektivnih prava zaposlenika'. Ti navodi jednostavno nisu točni. Uprava nije odbila potpisati KU, mi smo prije njegova isteka krenuli u pregovore o novom KU-u, a sindikat je praktički odmah najavio štrajk i dogovor na kraju nije postignut - tvrdi Trupčević.

Dodatna prava moramo uskladiti s rezultatima poslovanja i tržišnim okolnostima. Trošiti se može samo ono što se zaradi, dugoročno nema druge opcije, kaže Trupčević.

Podsjeća da se prema sindikalnim podacima za štrajk izjasnilo 64 zaposlenika, odnosno manje od trećine svih zaposlenih i honorarnih suradnika u redakciji Večernjeg lista, među kojima je sindikat proveo anketu o štrajku. (Hina/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox