Uspješnom reklamnom kampanjom do novih klijenata i većeg profita

06/02/2012

Reklama može biti učinkovit način za dopiranje do velikog broja potencijalnih klijenata. No, to nije ni brzo ni jeftino rješenje za promociju. Ako želite uvjeriti klijenta da kupi vaš proizvod ili uslugu morat ćete platiti reklamu i to nekoliko puta.

Cijena

 Televizijsko reklamiranje može biti iznimno skupo za neku malu tvrtku koja se ne bi smjela upuštati u taj pothvat bez pomoći marketinške agencije. Oglašavanje u časopisima i novinama je puno jeftinije i to možete odraditi i sami. Još jedna opcija je oglašavanje na lokalnoj radio stanici, posebno ako vaši klijenti žive u okolici.

Cijena oglašavanja varira, no uvijek može biti predmet pregovora. Ako želite oglašavati u novinama, razmislite o zapošljavanju profesionalaca koji će izraditi vašu reklamu ili koji će osmisliti reklamu za vašu lokalnu radio stanicu. To će biti malo skuplje, ali to su jednokratni troškovi za svaku reklamnu kampanju.

Vođenje reklamne kampanje

Tko i kako – odlučite do koga želite doprijeti i koji mediji će biti najučinkovitiji za komunikaciju s klijentima. Ako su , na primjer vaši klijenti uglavnom kamperi, oglašavajte u specijaliziranim časopisima. Ili ako ih većina živi na vašem području, oglašavajte se u lokalnim novinama i radiju. Pitajte predstavnike odjela za oglašavanje o demografskim podacima njihovih čitatelja da vidite odgovaraju li vašem ciljanom tržištu.

Postavite si ciljeve
Od početka reklamne kampanje postavite ciljeve koji se mogu izmjeriti pomoću istraživanja tržišta. Na primjer, želite da 70% vlasnika kuća u okolici čuje za vašu trgovinu nakon tromjesečne reklamne kampanje.

Poruka
Odredite koju poruku želite poslati klijentima. Iskoristite poznavanje svojih klijenata i odredite što ih motivira na kupovinu kod vas. Potom osmislite poruku za njih. Poželjno je testirati vašu poruku pomoću istraživanja tržišta ili fokus grupe kako bi utvrdili je li prikladna.

Tempiranje
Cjelogodišnje reklamiranje većini malih je preskupo. Odlučite se želite li se intenzivno reklamirati tijekom kratkog vremenskog perioda, sezonski ili serijski u ciklusima.

Kalendar
Ispišite si na kalendaru kada i što ćete reklamirati tijekom sljedeće godine.

Pregovaranje
Kad se odlučite koliko ćete često oglašavati i gdje, bit ćete u boljem položaju za pregovaranje s predstavnicima odjela za oglašavanje. Primjerice, ako nudite novinama seriju od deset oglasa, imate više šanse za popust.

 

 

 

Izvor: www.mybusiness.co.uk

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox