Zaštita autorskih tekstova: EPH i Styria ugovorno razmjenjuju sadržaj

19/01/2011

Čelnici izdavačkih kuća Styria i EPH potpisali su Sporazum o razmjeni sadržaja, kojim će regulirati međusobne odnose na medijskom tržištu kako bi zaštitili autorske tekstove svojih novinara te tako spriječili da se članci iz njihovih izdanja na tržištu prenose bez navođenja izvora.

 

Sporazum su u Novinarskom domu potpisali član Uprave Styrie Boris Trupčević i predsjednik Uprave EPH Tomislav Wruss. Sporazumom je dogovoreno apsolutno poštivanje izvora sadržaja, na način da će se između Styrije i EPH vijesti razmjenjivati samo uz međusobnu suglasnost druge strane, uz transparentno i jasno naznačeno navođenje izvora, kako u samom tekstu, tako i u njegovu naslovu, nadnaslovu i podnaslovu.

Također navest će se tko je prvi objavio informaciju, kao i to da se ekskluzivna informacija ne razmjenjuje (prenosi) u prvih sat vremena od objave. Ova dva izdavača, kako je, rečeno, više neće tolerirati "krađu" autorskih tekstova njihovih novinara, što je učestalo posebno na portalima, posebice da se kao izvor navode "neki tiskani mediji" ili "objavile su jedne dnevne novine".

Reguliranje međusobnih odnosa između EPH i Styrije pozdravio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, koji je predložio da se kod razmjene sadržaja, uz navođenje novinskog izdanja koje je objavilo informaciju, jasno navede i novinar koji je tekst napisao. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox