TEHNIKE ZA UNAPRJEĐENJE UMIJEĆA TRAŽENJA POSLOVNIH RJEŠENJA

04/02/2019

Peter Drucker, otac modernog managementa, jednom je rekao kako su poduzeća i organizacije odlični u rješavanju pogrešnih problema. Suština strategijskog
promišljanja nalazi se u traženju pravih odgovora. No, prave odgovore moguće je pronaći postavljanjem pravih pitanja, što nije uvijek jednostavno. U tome može pomoći primjena tehnike 5 puta zašto.


Ova tehnika se može primijeniti kada se nešto loše dogodilo ili nije išlo po planu, ali i kada se čini da je organizacija zapala u rutinu ili teškoće. Njena glavna prednost nalazi se u uključivanju što više ljudi u traženje suštinskih uzroka neke situacije. Primjenom ove metode, odnosno neprestanim postavljanjem pitanja zašto nakon svakog odgovora sudionici mogu doći do spoznaje o suštini problema. Na taj način i rješenje je moguće lakše pronaći. Primjenom ove tehnike sudionicima ubrzo postaje jasno da je trenutni problem najčešće samo posljedica, odnosno manifestacija nekog drugog problema koji se čini skriven, nedovoljno značajan ili čak na prvi pogled nepovezan s trenutnom situacijom.

Ova tehnika korisna je u bilo kojoj situaciji, bilo da se radi o tehničkih, organizacijskim ili problemima vezanim za ljudske potencijale. No, ona je vrlo korisna i u osobnom životu svakog pojedinca. Na taj način moguće je identificirati suštinske mentalne modele koji se nalaze u pozadini nekog problema, odnosno načina djelovanja. Osvještavanjem mentalnih modela i utvrđivanjem njihove utemeljenosti moguće je doći do primjerenih rješenja. Treba napomenuti da se primjena ove tehnike ne odnosi na traženje krivca, već na razvijanje sustavske slike neke situacije, odnosno problema. No, budući da primjena ove metode uključuje veći broj ljudi, njene prednosti odnose se i na izgrađivanje višeg stupnja bliskosti, povjerenja i timske kohezije.
 

Autor teksta: Nataša Rupčić

Izvor: Poslovni savjetnik br. 119

Ostatak teksta možete vidjeli klikom na PDF ikonu

Privitak: 
PrilogVeličina
PDF icon ps_119_low_32.pdf126.63 KB
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox