10 mitova o odabiru karijere: Nemojte nasjesti na njih!

Bez obzira imate li posao ili ste trenutno na burzi, pronalazak posla, odnosno promjena posla, normalna je misao u vašoj glavi. Možda radite posao koji zapravo ne volite, možda ste zadovoljni, ali vas ipak zanima „što ako…“, a možda jednostavno spadate u onih 300 tisuća… U svakom slučaju, prije nego se bacite u novu karijeru, evo kojih se mitova morate riješiti.

 

1. Odabir karijere je jednostavan
To nije istina jer je zapravo riječ o složenom procesu, za koji vam treba vremena i promišljanja. Na kraju krajeva znate onu „Tražim se…“. Nije to uzalud rečeno jer ponekad ćete promijeniti nekoliko poslova prije nego nađete onaj u kojem ćete istinski uživati.

2. Netko drugi vam može reći koju karijeru da odaberete
Svoju karijeru možete odabrati samo vi. Čak niti stručnjaci na zavodu za zapošljavanje ne mogu znati što je najbolje za vas. Prijatelji, rodbina i stručnjaci mogu sugerirati nešto, pomoći vam otkriti vaše jake strane i slično, ali samo vi znate što želite prema tome nemojte očekivati da će netko magično riješiti vaše probleme s karijerom. I nemojte prihvaćati posao jer netko drugi misli da je to najbolje za vas, a vi ga zapravo ne želite.

3. Moj hobi ne može postati moj posao
Ma nemojte? Coach i konzultant Inga Lalić na proteklim Danima poslovne edukacije u organizaciji Poslovnog savjetnika održala je predavanje upravo o tome kako je idealan posao zapravo hobi pretvoren u biznis jer radite ono što volite i u čemu ste dobri. Također, tu vam ne treba nekakvo formalno znanje već samo želja i praksa.

4. Trebam izabrati karijeru u trenutno najpopularnijem zanimanju
Najpopularnije zanimanje mijenja se doslovce iz godine u godinu tako da je odabir karijere prema trenutnim trendovima zapravo loša ideja. Na kraju krajeva zanimanje birate sukladno svom obrazovanju, vještinama, iskustvu i preferencijama… pa nećete biti IT stručnjak, a završili ste hrvatsku književnost! No to ne znači da svoje vještine ne možete spojiti s još nečime i učiniti novim hit zanimanjem.

5. Zarađivanje mnogo novca će me usrećiti
Odmah ovo prekrižite. U početku će vam se možda tako činiti jer prelazak s manje na veću plaću ima upravo takav efekt, ali loši odnosi na poslu, nedostatak privatnog života, stres ili posao koji vas ne ispunjava imaju znatno jači i to negativan efekt. Sreća se ne može kupiti novcem, i to je jedina istina.

6. Kada jednom odaberem karijeru, zaglavit ću u njoj zauvijek
Uvijek možete promijeniti posao. Možda nećete odmah naći nešto novo, ali ništa vas ne drži uz stari posao. Jedina sigurna stvar u životu su smrt i porez:).

7. Ukoliko promijenim karijeru, moje vještine će propasti
Možda ćete ih s vremenom trebati malo „uštimati“, ali one su tu i uvijek ćete ih imati. Na kraju krajeva, možete ih brusiti kroz hobi, u slobodno vrijeme ili naći način da ih ukomponirate u novi posao.

8. Ako je netko koga znam sretan na tom poslu i ja ću biti
Svi smo mi različiti i ne moramo uživati u istim stvarima. Ako vam netko od prijatelja ili rodbine nudi posao, dobro razmislite i raspitajte se o tom poslu, no budite svjesni da postoji mogućnost da vam on neće odgovarati.

9. Treba samo izabrati zanimanje, ostalo će se samo posložiti
Tek nakon odabira zanimanja kreće pravi posao, prava borba: dokazivanje, usavršavanje, uhodavanje te upoznavanje s radnom okolinom.

10. Da bi nešto naučio o poslu, moram ga raditi
Ništa ne može zamijeniti iskustvo, ali iskustva prijatelja, obitelji i korisnika foruma na internetu također su jako vrijedna:). Raspitajte se malo, iznenadit ćete se koliko ćete korisnih informacija saznati. (MJ)

 

Izvor: www.zena.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox